ANNONS

Polis: ”Frun drömmer mardrömmar varje natt”

I bostadsområdet mellan Albyparken och Hågelbyleden/Albyvägen blev polisfrun överfallen.
I bostadsområdet mellan Albyparken och Hågelbyleden/Albyvägen blev polisfrun överfallen.
Kidnappningen av frun till polisens huvudutredare i "streetrace-fallet" är en händelse som alltjämt står olöst. Och den har satt sina spår hos familjen. "Min fru drömmer mardrömmar i stort sett varje natt", säger polismannen till Mitt i.
ANNONS

Det var mitt i hovrättsförhandlingen den 12 september kring om huruvida den omtalade streetrace-bilen skulle förbli i polisens ägo, som den utredande polisens fru plötsligt överfölls av okända män i Alby.

I bostadsområdet mellan Albyparken och Hågelbyleden/Albyvägen blev kvinnan överfallen, bunden bakom ryggen och sedan inknuffad i sin egen bil.

Männen lämnade ett meddelande innan de försvann: De visste vem hennes man var.

Kvinnan blev kvar i bilen i 20 minuter innan hon fick hjälp ut.

Det inträffade fick polisen att besluta om akutläget ”särskild händelse” och hovrättsförhandlingen avbröts genast.

Åklagaren Anna Stråth sade till Mitt i att incidenten ”troligtvis” hade med förhandlingen i hovrätten att göra, och misstankar riktades mot streetrace-sfären i Stockholm.

Samtidigt som utredningarna i streetrace-målet och kidnappningsfallet fortgår, försöker polismannen och hans fru hitta tillbaka till vardagen.

ANNONS

Men det är inte lätt.

"Meddelandet till min fru att de vet vem jag är, är så extremt vagt", säger polismannen.

”Meddelandet till min fru, att de vet vem jag är, är så extremt vagt”, säger polismannen.

– Min fru drömmer mardrömmar i stort sett varje natt. Hon har inte sovit en hel natt sedan det skedde. Det är en lång process kvar, säger polismannen till Mitt i.

Det inträffade ska dock varken få honom eller frun att backa, säger han.

– Ingen annan ska tala om för oss hur vi ska leva, hur vi ska göra, vilka ärenden vi ska engagera oss i. Vi kommer fortsätta att leva vårt liv i det dagliga, efter eget tycke och smak, säger han.

Hur ser du själv på det inträffade?

– Meddelandet till min fru att de vet vem jag är, är så extremt vagt och luddigt, jag menar vilka är ”vi”. Det går att spekulera i all oändlighet, säger polismannen.

– Jag vet att streetrace-miljön tagit det som att att åklagaren och jag angett att det som hände min fru har med streetrace-ärendet att göra. Men det är helt omöjligt att säga med någon form av säkerhet att det är så det ligger till, säger han.

Så länge jag inte har någon identifierad skäligen misstänkt för brottet så är det helt omöjligt att dra några slutsatser.

Polismannen

– När Anna Stråth (åklagaren red anm) menar att händelsen har koppling till ärendet i hovrätten, så tror jag att hon menar att det har koppling eftersom det var jag som var föredragande polis och att det var min fru det hände, säger han.

Stockholmspolisens trafikchef Göran Bolinder menar att våldet ökat i streetrace-sfären, men är de kapabla att överfalla en närstående till en polis?

– Jag kan bara utgå från de personer som direkt eller indirekt finns i den utredning jag haft. Jag kan inte säga att våldskapitalet existerar överhuvudtaget bland de personerna, om de gör sig skyldiga till brott så är det fortkörningar och bilbältesförseelser. Så länge jag inte har någon identifierad skäligen misstänkt för brottet så är det helt omöjligt att dra några slutsatser.

Däremot så är han ingen vän av slumpen, säger han.

– Att detta händer mitt under en hovrättsförhandling i det enda ärendet  jag överhuvudtaget varit engagerad och inblandad i, är för mig ingen slump. Men jag kan inte dra några slutsatser, säger polismannen.

Bara ett fåtal poliser har insyn i kidnappningsutredningen, enligt uppgifter till Mitt i.

Han säger att förundersökningsledarna inte hört av sig till honom en enda gång sedan de inledande förhören efter kidnappningshändelsen.

Enligt uppgifter till Mitt i lade Huddingepolisen snabbt locket på i utredningen.

Det är klart att det för vår del vore väldigt skönt om man identifierar någon som ligger bakom detta.

Polismannen

NOA-gruppen, polisens nationella operativa avdelning, tog vid och i dag leder en åklagare i Jönköping utredningen eftersom det är en fru till en Stockholmspolis som blev attackerad.

Åklagarområdet i Stockholm ville också försäkra sig om att det inte fanns någon hotbild mot åklagaren Anna Stråth, uppger områdeschefen vid Stockholms åklagarområden, Katarina Johansson Welin, för Mitt i.

Det är bara ett fåtal poliser i Stockholm som överhuvudtaget vet hur kidnappningsutredningen fortskridit i höst.

– Det är klart att det för vår del vore väldigt skönt om man identifierar någon som ligger bakom detta. Det hade gjort det lättare såklart. Ibland räcker utredningen fram, ibland inte. Det är såklart frustrerande, säger polismannen.

Klart är att polismannen inte är okänd bland streetracingens arrangörer i Stockholm sedan tidigare.

Våren 2015 var det streetrace på riksväg 73 i höjd med Haninge. Polisen larmades ut till motorvägen.

En av streetrace-bilarna smet norrut på motorvägen. En polisbil följde efter och hittade bilen dumpad i ett bostadsområde uppåt Sköndal.

Polisen kallade ut bärgare för att bärga bilen – då uppstod mer eller mindre upploppsstämning i bostadsområdet.

Ett antal bilar som enligt polisen hörde till streetrace-sfären körde efter bärgaren i ett par kilometer för att försöka preja den av vägen. Även en polisbil försökte man preja.

– Man försökte frita bilen. En hel grupp med dåvarande tunnelbanepoliser fick kallas in för att hålla ordning, säger polismannen.

– Det var jag som tog beslutet om att beslagta den streetrace-bilen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.