Polis försvarar biljakten där mc-förare dog

Rikspolisstyrelsen anser att polisjakten i extremt hög fart som slutade med att en mc-förare avled och hans flickvän skadades lindrigt förra sommaren var befogad och proportionerlig. Det skriver de i ett yttrande till Justitieombudsmannen (JO).

Rikspolisstyrelsen anser att det går att ha synpunkter på enskilda insatser i efterhand, men delar Polismyndigheten i Stockholms läns bedömning att jakten var rimlig och att tjänstefel inte begicks, då jakten avblåstes innan kraschen.

Det var den 20 juli som en 22-årig mc-förare kraschade tillsammans med sin 17-åriga flickvän, efter att ha kört in i en bom vid ett vägbygge på Årstalänken. Jakten pågick i ungefär en timme och både helikopter och flera polisbilar var inblandade i polisinsatsen.

Motorcykeln uppnådde hastigheter på över 250 kilometer i timmen.

Polisinsatsen har mötts av kritik i efterhand, främst från 22-åringens anhöriga, som anser att polisens jakt var oproportionerlig. 17-åringen har sagt att pojkvännen drabbades av panik när han såg poliserna och helikoptern.

På polisens egen övervakningsfilm från en av bilarna som följde efter mc-föraren säger en av poliserna ”vi får sätta honom i Centralbron”. Enligt polismyndigheten i Stockholms län handlar uttalandet om att poliserna övervägde att preja honom för att stoppa fordonet. Detta blev inte aktuellt, då det bara görs när hastigheten är låg och risken för skador är mycket liten.