ANNONS

Polis frikänns för Hässelbybons död på Skogskyrkogården

Mannen lämnades vid Skogskyrkogården av polisen, kort därefter hittades han död.
Mannen lämnades vid Skogskyrkogården av polisen, kort därefter hittades han död.
Polisen lämnade av Hässelbybon vid Skogskyrkogården. Strax efter hittades han död.

Nu frikänns den ansvarige polisen som misstänktes för tjänstefel.
ANNONS

I mars förra året hittades en man hemmahörande i Hässelby död på Skogskyrkogården. Mannen hade strax innan blivit avsläppt av polisen efter att ha skjutsats från arresten på Södermalm för att han var aggressiv. Den åtalade polismannen, som var förman i den ansvariga patrullen valde att köra mannen till Skogskyrkogården.

När Hässelbybon lämnades vid platsen ska han ha lagt sig ner på marken. Enligt åtalet ska den åtalade polismannen ha rapporterat till polisens regionsledningscentral: ”Nu ligger han på Skogskyrkogården och låtsas som han ligger livlös”.

Kort efter att mannen blev avsläppt hittades han död av en förbipasserande och fördes sedan till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Han ska enligt obduktionen ha avlidit av en hjärtinfarkt.

I bilfärden från arresten till Skogskyrkogården ska Hässelbybon ha hostat och harklat sig. Men den åtalade polismannen ska inte ha uppfattat att detta var kopplat till hälsoproblem. Polismannen ska ha frågat Hässelbybon om han ville köras till sjukhus – något som mannen avböjt.

Enligt åtalet ska polispatrullen ha passerat mannen flera gånger med bilen efter att de släppt av honom vid Skogskyrkogården utan att kontrollera hur han mådde trots att han låg ner. Polisen nekar att de ska ha passerat flera gånger utan hävdar i domen att de enbart kontrollerade så att mannen inte agerade aggressivt mot förbipasserade.

Även om Hässelbybon ska ha hostat och harklat sig i färden till Skogskyrkogården anser tingsrätten att polismannen inte hade anledning att tro att det var något allvarligt fel på mannens hälsa.

Polismannens ordval i rapporteringen till regionsledningscentralen påverkar inte heller tingsrättens bedömning.

Därmed frikänner Södertörns tingrätt polismannen från domen.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.