Polis ingriper ej vid rejvfester – anmäls

Olagliga rejvfester i närheten av Hellasgården har fått en granne att anmäla polisen till Justitiekanslern.

– I somras var det rejv här ute i snitt varannan helg, säger mannen till Lokaltidningen Mitt i.

Grannarna i Hästhagen är hårt prövade och har fått lära sig leva med att få sommarnätter förstörda av fest och dunkande basgång. Ett par hundra grannar påverkas av rejvfesterna som hålls vid Källtorpssjön i Nacka.

– Vi har ställt upp madrasser för att slippa höra men det hjälper inte. Basen är sådan att fönster skallrar, säger grannen, som fått stå ut med festerna varje sommar i uppemot åtta år.

Han har försökt förmå både polisen och kommunen att ta tag i rejvfesterna – utan framgång. Därför har han nu vänt sig till Justitiekanslern (JK).

I anmälan står att ”Många är vi som under flera år har kontaktat polisen för att få hjälp att stävja problemet. Enligt en polis jag pratat med rycker man inte alltid ut med anledning av anmälan. Polisen negligerar sålunda våra anmälningar”.

JK vill nu ha svar från polismyndigheten i Stockholms län om rejvfesterna. Särskilt ska polisen besvara vilka överväganden och åtgärder som anmälningarna föranlett.

Enligt Nackas närpolischef Helge Dahlin har man varit på plats flera gånger under sommaren.

– Men bedömningen patrull gjort har varit att det inte funnits något stöd i lagen för att avbryta. Det har varit ganska lugnt på platsen men högljutt och då har vi sagt åt dem att skruva ner musiken. Vi har inte sett någon alkoholförsäljning och vi har inte sett någon arrangör och utan arrangör kan inte någon anmälas för ofredande, säger han.

När grannar börjar ringa in till polisen och berätta att de störs av festen är det oftast för sent. Då är festen redan igång, närpolisen har inte tillräcklig bemanning och insatsen styrs i stället av länskommunikationscentralen.

En högljud fest ute i skogen får låg prioritet jämfört med pågående våldsbrott.

– För närpolisen är det för sent att få reda på festen samma dag. Det skulle krävas en samordning med andra poliser, med ungdomssektionen inom polisen och kanske socialtjänsten, för att kunna göra en åtgärd. Om man jämför med ett fotbollsderby, som man vet kan bli stökigt, så kan man planera en sådan insats i förväg, säger Helge Dahlin.