Polis lungskadades av bengal – nu åtalas tio fotbollssupportrar

Ett år efter händelsen har polismannen fortfarande andningsproblem från att ha andats in bengalrök. Nu åtalas tio fotbollsupportrar för våldsamt upplopp.

– Jag är fortfarande inte helt återställd, säger den drabbade polisen.

Det var i samband med fotbollsderbyt mellan AIK och Hammarby den 7 mars förra året som det blev stökigt vid Södra Station på Södermalm.

I biljetthallen inne på stationen ska supportrar, enligt åtalet, gjort rusningar mot polis, kastat knallskott samt tänt ett antal bengaler. Röken från bengalerna ska ha gett en polis långvariga lungskador. Förundersökningen innehåller läkarjournaler som beskriver att skadorna till stor del kan bero på att polismannen fick flertalet bengaliska eldar i närheten av ansiktet.

Över ett år har gått sedan händelsen, men polisen är fortfarande inte helt återställd.

– Jag mår under omständigheterna helt okej, men det håller fortfarande på att läka. Jag ska tillbaka till läkaren i april för vidareutredning, säger polismannen som vill vara anonym.

Läkarjournalerna beskriver att polismannen efter incidenten har haft svårigheter att andas, hosta, ont i bröstet och nedsatt kondition.

Polisen berättar för Mitt i att han senare också har fått diagnosen kemisk lunginflammation av sin läkare.

Den närmsta tiden efter händelsen var polisen sjukskriven och hade så stora andningssvårigheter att han inte kunde gå och prata samtidigt.

– Det har blivit lite bättre och jag har börjat jobba ute igen. Men det påverkar fortfarande både mitt arbete och min fritid. Jag har inte kunnat träna på ett år så man är ju inte i toppform.

De tio åtalade nekar alla till brott men kammaråklagare Thomas Rickardsson anser att det mesta talar för att de blir fällda.

– Händelsen skedde på ett ställe med god kameraövervakning och supporterpoliserna har stor kännedom om supportrarna. Så det är inga problem att identifiera dem. säger han.

Ännu är det inte klart vad åklagarsidan kommer att yrka på för straff, det bestäms närmare inpå huvudförhandlingarna.

– Men det är på fängelsenivå, säger Thomas Rickardsson.

Huvudförhandlingarna hålls 14 och 15 juni i Stockholms tingsrätt.