Polis med hund skadad i upplopp

Polisen uppskattar att ett 40-tal personer deltog i nattens oroligheter i Alby. En kvinnlig polis som träffades av en stor sten skadades, tre bilar blev brandskadade, men även sopor började brinna.

– Utredningen står still. Vi behöver tips från allmänheten för att lösa det här, säger Hesam Akbari på polisen.

Sent på måndagskvällen larmades polisen till Albyparken i Alby, där det brann i en bod. Men när polisens hundförare kom fram blev de attackerade av ungdomar som kastade stenar.

– När kollegan kliver ur polisbilen för att prata med räddningstjänsten så ser hon hur ett 40-tal personer kommer gående och de börjar sedan kasta sten. Hon blir träffad på armen, säger Hesam Akbari.

Förutom polisen som skadades lindrigt blev tre bilar brandskadade.

– Det sattes även eld på två sopkärl, säger Akbari.

Enligt Hesam Akbari ser det i nuläget mörkt ut att få någon dömd för inblandning i händelserna.

– Det är jäkligt svårutrett och det tycker jag att är märkligt. Vi tror att det finns folk som kan ha sett eller vet något, men som inte har hört av sig. Konsekvenserna blir att vi får lägga ned det här om vi inte har något att jobba vidare på, säger han.

Han berättar att den som vet eller sett något som kan sättas i samband med händelserna kan höra av sig till polisen växelnummer på 114 14 som kopplar vidare till rätt utredare.

Polisinsatsen avslutades först klockan ett på natten. Då hade även flera bilar satts i brand och polisen hade hittat flaskor med brännbart innehåll.

Polisen hade då identifierat några misstänkta, men inte gripit någon. Händelserna utreds bland annat som våldsamt upplopp och försök till grov misshandel.

Sätter ni det här i samband med den utökade insatsen vid Alby torg?

– Vi kan inte säga att det beror på det, men vi kan konstatera att vi har genomfört trygghetsskapande åtgärder i området och att vi har stoppat och gripit personer för olika typer av narkotikabrott.

Polisen har erfarenhet av den här typen av händelser sedan tidigare. Den allvarligaste incidenten inträffade i slutet av augusti när en polisbuss blev attackerad med en militär granat. Här var en anonym tipsare som ringde in oerhört värdefull för att polisen skulle kunna gripa den person som nu är misstänkt för att ha kastat granaten. I förra veckan kunde åklagaren väcka åtal mot elva personer, varav en är åtalad för mordförsök på fyra poliser.

– Erfarenhetsmässigt så är det så att är vi mycket i ett område så finns det personer och krafter som inte vill att vi är där, säger Hesam Akbari.