Polis sköt skarpt mot Ninnis hem

Ninni Ekerbrant vaknade av uppståndelsen utanför och tittade ut genom sitt vardagsrumsfönster. Strax efter sköt polisen två skott mot den knivbeväpnade mannen. Ena kulan träffade väggen bara en halvmeter från där hon stått.
Ninni Ekerbrant vaknade av uppståndelsen utanför och tittade ut genom sitt vardagsrumsfönster. Strax efter sköt polisen två skott mot den knivbeväpnade mannen. Ena kulan träffade väggen bara en halvmeter från där hon stått.
När den knivbeväpnade mannen skulle gripas av polis gjorde han ett utfall mot en polisman – som sköt två skott.

Det ena träffade mannen i armen, det andra gick nästan in genom Ninni Ekerbrants vardagsrumsfönster.

Vid 23-tiden lördagen den 10 november började polisens ledningscentral få in en mängd larm från Rålambsvägen i Fredhäll om att en knivbeväpnad man uppträdde hotfullt i området. Flera patruller skickades dit och när polisen konfronterade mannen gick han, enligt utredningen, emot polismännen och vägrade släppa vapnet.

I en lägenhet i korsningen Frödingsvägen/Rålambsvägen vaknade Ninni Ekerbrant av uppståndelsen och gick fram till fönstret i vardagsrummet.

– Jag vaknade av att någon skrek. Först trodde jag att det var någon som var full, men det lät liksom mer som ett kommando. Rösten lät hård, berättar hon.

– När jag tittade ut genom fönstret var det fullt av poliser. En av dem skrek ”släpp vapnet” och siktade mot mannen. Han hade en kniv i högerhanden, den glänste till i ljuset.

Kort därefter small det till. Två skott avlossades och mannen föll till marken.

– När jag såg det visste jag inte om han var skjuten till döds eller inte, säger Ninni Ekerbrant.

Mannen fördes till sjukhus med lindriga skador.

Några dagar senare berättade fastighetsägaren för Ninni Ekerbrant och hennes sambo att det fanns ett skotthål i husets fasad – bara en halvmeter nedanför fönstret där Ninni Ekerbrant stod när skottlossningen ägde rum.

– Jag hann aldrig uppfatta faran, säger hon.

Lars Göransson, chefsåklagare vid Riksenheten för polismål, har valt att inte gå vidare med internutredningen.

– Jag har tagit del av materialet och kommit fram till att inte inleda en förundersökning då jag anser att poliserna som har skjutit har befunnit sig i en nödvärnssituation, säger han.

En bedömning som Hanna Bjärgård, tillförordnad chef på ingripandesektionen vid Norrmalmspolisen, håller med om.

– Att använda vapen är alltid den sista utvägen. I det här fallet träffade inte det första skottet och då var man tvungen att skjuta igen. Man ska vara säker på mål och omgivning, men måste också se till att den som utgör en fara inte får möjlighet att skada allmänhet eller polis, säger hon.

– Vi upplever många hotfulla situationer och vi skjuter väldigt sällan sett till hur många ärenden vi hanterar. Polisen är bra tränad för att möta hotfulla personer.