Polis söker vittne från mordplatsen

Polisen har gripit två personer misstänkta för mordet på Joakim Karlsson i Vallentuna centrum. En tredje misstänkt är ännu på fri fot.

Polisen söker nu efter en kvinna som kan ha sett männen strax före överfallet.

Männen är i 20-årsåldern och skäligen misstänkta för mordet på Joakim Karlsson i Vallentuna centrum. Två av dem sitter häktade misstänkta för andra våldsbrott. Den tredje personen är ännu inte gripen.

– Vi tror att vi vet i vilka kretsar han befinner sig, säger Staffan Lidholm, kommissarie vid Roslagspolisen.

Nu söker polisen efter en kvinna som kan ha sett de tre männen. Övervakningsfilmer från centrum visar att kvinnan befann sig på platsen för mordet bara minuter innan det brutala överfallet.

– Vi tror att hon kan ha mött gärningsmännen. Vi vill gärna komma i kontakt med henne, säger en utredare på Roslagspolisen.

Alla tre misstänkta är tidigare dömda för våldsbrott. Uppgifter från polisens undersökning av mordplatsen och ett tips från allmänheten, har lett fram till de misstänkta männen. Men polisen vill inte gå närmare in på vad som visar att personerna kan vara skyldiga då det kan störa utredningen.

De tre misstänkta har ingen anknytning till Vallentuna, utan kommer från södra Stockholm. Enligt vad polisen fått fram i förhör med de två häktade personerna hade de inte heller någon koppling till Joakim. Varför de skulle ha mördat honom är, enligt polisen, ännu oklart.

Det var strax före midnatt den 21 september som 22-åriga Joakim Karlsson knivhöggs i Vallentuna centrum. Efter att ha svävat mellan liv och död, avled han den nionde dagen på sjukhuset.

Övervakningskameror fångade det brutala överfallet. Sparkar, slag och knivhugg kunde tydligt urskiljas på bilderna. Men hur de tre personerna såg ut, var svårare. Övervakningsfilmerna visades i TV3:s program Efterlyst. Enligt programmet har de aldrig någonsin tidigare visat så brutala bilder.

Tipsen började strömma in till polisen. Ett av dem ledde till de tre nu misstänkta männen.

Sedan mordet på Joakim har flera personer uttryckt att de känner sig otrygga i Vallentuna. Invånare har hört av sig om sin oro, både till Lokaltidningen Mitt i och till kommunen.

– Det har varit så mycket tråkigt under senare tid. Vi flyttade hit för två år sedan. Hade jag vetat att det var så här oroligt, hade jag inte gjort det, säger en Vallentunabo som vill vara anonym.

– Det är obehagligt att gå hem om kvällarna när man kommer med tåget. När barnen blir tonåringar vet jag inte om jag vågar låta dem vara i centrum ensamma sent, säger Vallentunabon.

Knivattacken utanför gymnasiet i november, yxmannen som rånade Ica i slutet av mars och vandaliseringarna av boendet för ensamkommande flyktingbarn är några av de otäcka händelser som skett i kommunen under senare tid. Framför allt känner många sig otrygga i centrum vilket också, tillsammans med stationen, är den plats där flest våldsbrott begås.

I veckan fortsätter polisens arbete med mordet på Joakim, och många timmars förhör med flera olika personer väntar, enligt polisen.

När de tre misstänkta personerna kommer att häktas är inte bestämt, enligt åklagaren.

Fakta

Detta har hänt

Den 21 september överfölls Joakim Karlsson i Vallentuna centrum. På övervakningsfilmer ses tre personer hugga honom åtta gånger i ryggen och de gav honom flera sparkar och slag.

Söndagen den 30 september avled Joakim av skadorna.

Övervakningsfilmer visar tydligt hur mordet går till. Hur personerna ser ut är svårare att urskilja.

Den 3 oktober visades filmerna i programmet Efterlyst i TV3.

I dag är tre personer misstänkta för mordet. Två är gripna, den tredje på fri fot

Polisen letar nu efter en kvinna som kan ha mött gärningsmännen.