Polis varnar för studentflaken

Livsfarliga konstruktioner och flera allvarliga skador varje år.

Christer Baad, polisens insatschef för årets studentflak, är orolig.

– Om jag ska vara ärlig väntar vi bara på det första dödsfallet, säger han.

Sedan en vecka tillbaka är flera gator avstängda för studentkorteger i city. De förare som ignorerar förbudet riskerar böter.

– Allt det här syftar till studenternas säkerhet. Det finns alldeles för många undermåliga flak, och det förkommer flera allvarliga skador varje år, säger Christer Baad, polisens insatschef för årets studentflak.

Totalt är 20 poliser utkommenderade för att patrullera de avstängda gatorna i city, där framkomligheten varit som sämst föregående år.

– Under de veckor som ungdomarna tar studenten brukar den inre delen av citykärnan lamslås. Ambulanser och leveranser har inte kommit fram, säger Christer Baad.

Men det är inte bara trafiken som är i fokus i polisens studentsatsning – även alkoholen står som alltid högt på agendan.

– Ser vi att det är överförfriskat på flaken kommer vi att göra halt. Då får studenterna kliva av och sedan är resan över helt enkelt. Det är 20 år som gäller för att dricka i allmän miljö och i regel är ju de här personerna mellan 18 och 19 år.

Är det inte en lite naiv förhoppning att stoppa starkölen på flaken?

– Nej, absolut inte. Vi följer lagen och gör inte det här för att djävlas. Det här är unga människor som får i sig alkohol och tappar både omdömet och kontrollen. När de druckit upp kastas ölburkar och flaskor på både bilar och förbipasserande.

– Jag har suttit med tjejer som ramlat från flaken och spräckt skallen. Vi har fått hålla ihop huvudet för att innehållet inte ska rinna ut. Om jag ska vara ärlig väntar vi bara på det första dödsfallet.

För tredjeringarna Ludvig Broomé, Fredrik Björelind, Felix Andersson och Alexander Dryselius på Kungsholmens gymnasium förstår man att polisen måste gripa in när allmänhet och studenter riskerar att skadas – men att hindra nybakade studenter från att dricka starköl och bubbel på flaken tror killarna är omöjligt.

– Det kommer inte att funka, säger Ludvig Broomé. Polisen kan inte ha koll på allt.

Fakta

När förbudet blev känt startades en protestlista på Facebook med löftet att ockupera Stadshuset om sidan fick fler än 15 000 medlemmar.