Polis vill ha fler tips om unga drogvanor

Riku Lindqvist och Alexander Masson.
Riku Lindqvist och Alexander Masson.
Fler föräldrar borde oroa sig för droger som cirkulerar på tonårsfester.

Det tycker polisen som vill ha in fler tips för att kunna stoppa unga från missbruk.

Drogerna är, enligt polisen, enkla att få tag på, lätta att fastna i och i vissa fall lagliga. Nu närmar sig också årstiden när ungdomar tar en öl i gräset, festar och testar cannabis eller andra droger för första gången.

Som förälder kan det vara svårt att upptäcka om din tonåring börjat använda droger. Cigarettpapper du hittar i jackfickan kan misstas för att användas till vanlig tobak och det kan dröja lång tid innan narkotikamissbruk märks på ungdomar.

Men trots det tycker närpolisen i Sollentuna att de får påfallande få tips från föräldrar och andra vuxna om tonåringar som tar droger.

– Det borde vara fler föräldrar som känner oro för sina ungdomar. Cannabis är så utbrett, men det är ett tabubelagt ämne att prata om. Man behöver inte tro att någon missbrukar, det räcker att vara orolig för att kontakta oss, säger polisen Alexander Masson.

Om polisen misstänker att någon använder cannabis regelbundet kan de kontakta skolan, fritidsgården, kompisar och föräldrar för att se vilken hjälp tonåringen behöver. Ofta har polisen lättare att upptäcka påtända killar än tjejer.

– Killarna är mer utåt-agerande. Det finns ett stort mörkertal gällande tjejer.

Närpolischefen Riku Lindqvist tycker att även ungdomar som själva inte använder droger har fått en liberalare drogsyn de senaste åren.

– Cannabis glorifieras, på bloggar kan man läsa att det inte är farligt. Men narkotikan kan finnas kvar i blodet i flera veckor. Samtidigt har många ungdomar koll och vet vilka syntetiska droger som hunnit bli narkotikaklassade eller inte, säger han.