ANNONS

Wanngård vill ta polisanmäld utställning till Stockholm

Karin Wanngård vill ta utställningen "MEdlöperi och motstånd" till Stockholm sedan den polisanmälts av SD-politiker i Norrköping som känt sig kränkt.
Karin Wanngård hoppas få se "Medlöperi och motstånd" i Stockholms stadsmuseum.
Nyligen polisanmälde SD utställningen "Medlöperi och motstånd" i Norrköping.
Nu vill oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) att den visas också i Stockholm.
Men Stockholms stadsmuseum är inte med på noterna.
ANNONS

En gräns passerades när Sverigemokraterna polisanmälde Norrköpings stadsmuseum och förmådde museet att ta bort en bild från utställningen ”Medlöperi och motstånd”.

Det anser Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm. Hon vill att utställningen ska visas på Stockholms stadsmuseum.

– Det är viktigt att omedelbart reagera när någon försöker stoppa kulturyttringar. Det är också uppenbart att fler behöver ta del av den här utställningen, säger hon.

SD-ledamot blev kränkt

”Medlöperi och motstånd” handlar om nazistiska rörelser i Norrköping på 1930-talet och under andra världskriget. Dessutom handlar en del om nazism förr och nu. Det var den som en lokal företrädare för SD reagerade på. En två år gammal tidningsartikel ingick, med en bild på Sverigedemokraternas partistyrelse i Norrköping.

SD-ledamöter kände sig kränkta och polisanmälde. Efter det fick museet besök av Nordiska motståndsrörelsen och tvingades hålla stängt vissa dagar, på grund av den hotfulla stämningen.

– Känslan är att man vill hindra museets historiebeskrivning. Vi måste stå upp för demokratin och det fria kulturlivet, säger Karin Wanngård.

Vill ha fler partier med sig

Socialdemokraterna ska lägga en skrivelse vid kommunstyrelsens möte på onsdag, om att man vill visa utställningen i Stockholm med tillägg om Stockholms egen historia. Hoppet är att fler partier sluter upp.

Men är inte det här också politisk påverkan – Socialdemokraterna i Stockholm vill styra över vad som  ställs ut på Stockholms stadsmuseum?

– Jag har tänkt på det, förstås. Men det här är bara en uppmaning, inget vi vill tvinga fram, säger Karin Wanngård.

ANNONS

Stockholms stadsmuseum är dock inte med på noterna.

– Det ligger inte i våra planer att visa den utställningen just nu i alla fall, säger museichefen Fredrik Linder till SVT och tillägger:

– När det kommer till vilka utställningar som ska visas eller vilka dokumentationer vi ska göra eller vilka föremål vi ska samla in är det viktigt att det är ett beslut som fattas i verksamheten.

Polisen har lagt ner polisanmälan som SD gjorde, rapporterar SVT.

Karin Wanngård Socialdemokrat

Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S). Foto: Stefan Källstigen

ANNONS