Polisbil i biljakt flyttade lekstugan

Flyttad. I backen går det att se var lekstugan stod innan polisbilen körde in. Lekstugan flyttades en meter av kraschen.
Flyttad. I backen går det att se var lekstugan stod innan polisbilen körde in. Lekstugan flyttades en meter av kraschen.
Mikaela tillsammans med dottern Edith. Hennes gamla lekstuga måste rivas.
Mikaela tillsammans med dottern Edith. Hennes gamla lekstuga måste rivas.
Trädgårdsmöblerna blev till bråte.
Trädgårdsmöblerna blev till bråte.
Biljakten gick snett och slutade i en villaträdgård. Där flyttade polisbilen på lekstugan och gjorde smulor av familjens trädgårdsmöbler.

Det var fjärde gången familjen Beckman fick in en bil i trädgården.

De vita trädgårdsmöblerna ligger som en hög med bråte i trädgården i väntan på att eldas upp. Nära den högväxta häcken med träd där polisbilen gjorde upp ett hål står lekstugan. En meter från sin ursprungliga position.

– Vi vaknade av däckskriken, säger Håkan Beckman.

– Och sedan kraschen, säger Mikaela Hoge Beckman.

Polisen som körde jagade en svart audi efter ett inbrott i en långtradare i Södertälje tidigt förra fredagsmorgonen. Från Södertälje gick jakten norrut på motorvägen in genom Salem och fortsatte sedan vidare på K P Arnoldssons väg i riktning mot Tumba. Vid avfarten mot Vattravägen, ungefär där pizzerian och sushirestaurangen ligger, gick något fel för den efterföljande polisbilen. Bilen körde ner de träd familjen planterat för att få skydd mot insyn och ljud från den flitigt trafikerade vägen. Ett hål i häcken vittnar nu om vad som hänt.

– Det var halt, dagg och löv. Polisen skulle följa efter in på Vattravägen men tappade fästet, säger Kicki Samuelsson på Södertäljepolisen.

Bilen som körde in i familjens trädgård var den fjärde på tolv år. Hastigheten på sträckan utanför är begränsad till 30 kilometer i timmen.

– Men många kör snabbare än så. Speciellt på natten, säger Mikaela Hoge Beckman.

Vid de två andra tillfällena har personerna som kört varit påverkade av alkohol eller droger, berättar de, i ett tredje fall att personen blev plötsligt sjuk och körde av.

– Det känns jobbigt, säger Mikaela.

Tidigare fanns ett fartgupp på sträckan utanför huset, men det är numera borttaget, med hänvisning till att det kan orsaka ryggproblem för busschaufförerna.

– Jag har tidigare bett om en fartkamera, men fick veta att det inte går att sätta upp kamera på den här vägen, säger hon.

Fartkameror finns i regel bara på länsvägar, riksvägar och Europavägar som Trafikverket har ansvar för. K P Arnoldssons väg är en kommunal väg och på sådana är det ytterst sällsynt med fartkameror i dag. Just nu pågår dock ett pilotprojekt i Huddinge och Västerås med kameror på kommunala vägar.

– Det går att ansöka nu, men vi har fått in tre gånger så många ansökningar som vi har kameror, säger Eva Lundberg på Trafikverket.

Ebrahim Zadeh, trafikplanerare på Botkyrka kommun, erbjuder sig att besöka platsen för att se om det finns någon lösning. Utan att saken är utredd tror han dock att andra vägar kommer att prioriteras i frågan om fartkameror.

– Men det kanske finns någon typ av skydd som är möjlig, säger han.

”Vi vaknade av däckskriken”

Fakta