ANNONS

Polisbrevet: ”Inte så illa som folk kan tro”

Polischeferna för Stockholm Syd har skrivit brev till både innevånarna och poliser.
Polischeferna för Stockholm Syd har skrivit brev till både innevånarna och poliser.
Palle Nilsson, biträdande chef för polisen Stockholm Syd.
Palle Nilsson, biträdande chef för polisen Stockholm Syd.
Carolina Paasikivi, chef för polisområde Stockholm Syd.
Carolina Paasikivi, chef för polisområde Stockholm Syd.
Polisens brev till innevånarna i södra Stockholm.
Polisens brev till innevånarna i södra Stockholm.
Det senaste året har flera mord och grova våldsbrott inträffat.
I ett öppet brev till medborgare och poliser i södra Stockholm reagerar de högsta polischeferna mot vad de kallar en medierapportering av polisens arbete som saknar nyanser.
– Det är inte så illa som det framställs, säger Palle Nilsson som är biträdande chef för polisområde Stockholm Syd.
ANNONS

Ett fall som fått stor uppmärksamhet den senaste tiden är den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja där gripandena av de misstänkta enligt åklagaren dröjde på grund av hög belastning på polisen.

Carolina Paasikivi som är högsta chefen i polisområde Stockholm Syd och Palle Nilsson som är biträdande chef inleder sitt öppna brev som du kan läsa i sin helhet nedan med orden:

”Det skrivs i media om mord som tränger bort våldtäktsärenden, utredningar som ligger på hög och brottsoffer som blir ignorerade av polisen. Det finns felaktigheter men också sanningar i den rapporteringen. Det som bekymrar oss är att bilden saknar nyanser och riskerar att göra människor otrygga på felaktiga grunder.”

– Om man bara följer mediebilden så kan man tro att vi inte lyckas med någonting. Och vi lyckas ju med ganska mycket. Det görs en hel del bra och det är inte så illa som det framställs, säger Palle Nilsson till Lokaltidningen Mitt i.

Många fall till åklagare

Bland annat skriver poliserna i brevet att Stockholm Syd har en av de högsta redovisningsgraderna i landet för grova brott till exempel för mord, mordförsök, våldtäkt, utpressning och rån mot bank eller värdetransport. Redovisning betyder att fallen går vidare till åklagare som beslutar om bevisningen räcker för att väcka åtal.

– Vi ligger på cirka 35 procents redovisning på grova brott, vilket är ganska högt, säger Palle Nilsson.

”150 poliser färre”

Samtidigt säger Palle Nilsson att polisen inte sticker under stolen med att polisorganisationen lider av resursbrist och att situationen är ansträngd.

ANNONS

– Vi är ungefär 150 poliser färre i Stockholm Syd nu än före omorganisationen, dock är vi fler i vissa lokalpolisområden. Det beror på att folk slutat eller blivit förflyttade. Men vi jobbar nu på att stärka organisationen, säger Palle Nilsson.

 

Fakta

Läs polisens brev här:

”FRAMFÖR ALLT TILL MEDBORGARNA I STOCKHOLM SYD…

Det skrivs i media om mord som tränger bort våldtäktsärenden, utredningar som ligger på hög och brottsoffer som blir ignorerade av polisen. Det finns felaktigheter men också sanningar i den rapporteringen. Det som bekymrar oss är att bilden saknar nyanser och riskerar att göra människor otrygga på felaktiga grunder.

Vi är chefer i polisområde Stockholm Syd och leder en verksamhet som lider av resursbrist, så är det. Vi saknar såväl poliser som civilanställda och har tydligt talat om det. Det är ett angeläget problem; för medborgarna, för brottsoffer, för brottsmisstänkta, för våra medarbetare och för den övriga rättskedjans förmåga. Det betyder att vi måste prioritera hårdare än på länge, blir lite långsammare än tidigare i delar av vår utredningsverksamhet och riskerar en sämre arbetsmiljö.

Artiklar i flera medier nyligen ger intrycket av att det finns hundratals anmälningar om sexualbrott och våld i nära relationer i vårt polisområde som vi överhuvudtaget inte utreder. Det korrekta just den aktuella dagen var att det fanns ett tiotal våldtäktsärenden som ännu inte var fördelade på handläggare och att det finns ett stort antal ärenden ”i balans”. 

Det är viktigt att förstå skillnaden. När man som vi har ett ärendeinflöde på över hundratusen ärenden per år, just det 100 000 – då är det nästan alltid några som ännu inte nått sin slutliga handläggare. Det är så, och har alltid varit så, att ärenden av olika skäl ibland läggs i det man kallar ”balans”. Det betyder INTE att man inte arbetat eller arbetar med ärendet. Dagligen och stundligen överväger vi balanser, gör omprioriteringar och omfördelningar för att det här ska fungera på ett rättssäkert sätt. Vi prioriterar bland mord, våldtäkter, människorov, rån, stölder, misshandel, övergrepp mot barn och åldringar, hot och alla andra typer av brott och ärenden och vi gör det med tillämpning av lag, omdöme och med vår gemensamma starka drivkraft att skipa rättvisa.

När man balanserar ett ärende beror det inte sällan på att de berörda utsatta personerna är onåbara, inte vill medverka, hindras av dålig hälsa eller att själva händelsen är av speciell karaktär på något sätt. Det händer att ärenden som vi skulle vilja arbeta mer aktivt i får vänta längre än vad vi skulle önska. Det är så det ser ut när resursbristen inom polisen möter verkligheten. Det är allvarligt och det skapar stark frustration hos oss och dem vi ska hjälpa.

Det finns en annan bild också. Medborgare i polisområde Stockholm Syd ska veta att vi har arbetat ner gamla balanser kraftigt de senaste två åren. Att grova brott i området har bland de högsta redovisningsgraderna i landet, dvs. fler ärenden hos oss redovisas till åklagare för åtal. Att lagstadgade tidsfrister i ungdomsärenden visserligen fortfarande överskrids men faktiskt allt mer sällan. Att vi har mer generösa öppettider för pass och reception. Att vi satsar hårt mot grov organiserad brottslighet och att det kommer många nyutbildade poliser till oss de närmaste två åren. I flera avseenden går utvecklingen åt rätt håll.

Vår drivkraft är att skydda er, hjälpa er och ställa till rätta. Ni har säkert tagit del av diskussionen om polislönerna. Då vet ni också att pengar inte är vår starkaste drivkraft. Vår starkaste drivkraft är att öka er trygghet och att bekämpa brott!

Nu utlovas stora ekonomiska tillskott till polisen och det är välkommet. Verkligheten är att tillskotten ännu inte nått oss och att stora delar av pengarna är intecknade för att leverera tidigare uppdrag från våra folkvalda, t ex terrorbekämpning och annan verksamhetsutveckling. Vi hoppas därför på ytterligare satsningar som ställer resursen hos svensk polis i relation till befolkningsutveckling, arten och graden av brottsutveckling och lyfter polisens tekniska hjälpmedel än mer in i det 21:a århundradet. 

Till de av er som nu eventuellt tror att läget innebär att det är lättare att komma undan med brott – glöm det! Vi kommer aldrig att släppa greppet om Stockholm söder om söder. Om du verkställer dina brottsplaner kommer du mycket snart att märka det.

Till alla våra medborgare i Polisområde Stockholm Syd vill vi säga att vi arbetar fortsatt hårt för er trygghet, säkerhet och rättvisa.”

Carolina Paasikivi, chef, polisområde Stockholm Syd 

Palle Nilsson, biträdande chef, polisområde Stockholm Syd

Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.