ANNONS

Polischef undanhöll bevis i mordfall

Mordet på 39-åringen och hans fru inträffade 7 mars 2017.
Mordet på 39-åringen och hans fru inträffade 7 mars 2017.
En polischef ska ha undanhållit bevis från sina kollegor som utredde mordet på en 25-årig man i Hallonbergen förra året.
Kalla fakta i Tv4 avslöjar nya uppgifter om polischefens kontakter med den 39-årige man som blev vittne till skjutningen av 25-åringen, och som senare själv mördades.
ANNONS

De 22 januari i fjol sköts en 25-årig man i ett garage i Hallonbergen. En 39-årig man blev vitten till hur flera unga män sprang från garaget strax efter att skotten gått av.

Mannen hittade även en tomhylsa i garaget som han plockade upp.

39-åringen hade enligt Kalla fakta kontakt med en polischef som då arbetade med grov brottslighet, men som inte var involverad i mordärendet kring 25-åringen. Han ska bland annat ha lämnat över tomhylsan till polischefen, det skriver Aftonbladet.

Det ska dock ha dröjt fem veckor innan polischefen lämnade över hylsan och vittnesuppgifterna från 39-åringen till sin kollegor som utredde mordet, enligt Kalla fakta.

Sex veckor senare, den 7 mars, knivmördades 39-åringen och hans fru. Polisen misstänkte att dådet hade kopplingar till skjutningen i garaget vilken 39-åringen vittnat om.

ANNONS

Internutredning lades ner

Polischefens agerande utreddes internt under 2017, men utredningen lades ner då det enligt åklagare inte gick att bevisa brott, något som Aftonbladet kunde avslöja.

Enligt Kalla fakta försökte polischefen tona ner kontakterna med den mördade 39-årige mannen och hävdat att mannen var otydlig, forcerad och ”eventuellt drogpåverkad”.

Hallonbergen pressbild Kalla Fakta.

Tre mord, alla med kopplingar till varandra, skedde i Hallonbergen mellan januari och mars förra året. Pressbild: tv4/Kalla Fakta

Det är dock flera saker som inte stämmer i polischefens förklaringar enligt Kalla fakta.

Polischefen hävdar att han och vittnet hade kontakt den 7 februari. Enligt Kalla fakta hördes de dock på telefon redan 27 januari och hade sedan kontakt via telefon och sms flera gånger innan vittnet själv mördades 7 mars.

Inget vittnesskydd

Chefen har även sagt att vittnet inte talat om att tomhylsan hade med mordet att göra, enligt Kalla Fakta. När vittnet väl fick prata med en av utredarna i fallet kring skjutningen av 25-åringen så hävdar han dock motsatsen.

Den 15 februari ska polischefen även ha skickat en bild på en av de huvumisstänkta i mordet på 25-åringen, till vittnet som bekräftat att det var rätt person han sett. Detta trots att polischefen inte var involverad i utredningen.

Polischefen vill inte kommentera uppgifterna för Kalla fakta och hans advokat hänvisar till sekretess.

I juni i år dömdes tre av de mordåtalade männen hovrätten, för mordet på 39-åringen och hans fru.

I Kalla fakta riktas även kritik mot att vittnet inte fick något vittnesskydd av polisen – trots sina kontakter med polischefen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.