Polischefen grep blottare

Här i Skärholmen centrum hade sexbrottslingen oturen att springa på Skärholmens närpolischef Jonny Petersson, som genast kände igen honom.
Här i Skärholmen centrum hade sexbrottslingen oturen att springa på Skärholmens närpolischef Jonny Petersson, som genast kände igen honom.
Blottaren hade varit på rymmen från rättspsyk sedan början av december. Men i Skärholmens centrum stötte han ihop med närpolischef Jonny Petersson, som var ute och shoppade på lunchen.

Minuter senare var rymmarens tid i frihet över.

Felicia. Mikaela. Sandra. Elin. Emelie. Listan på småflickor som den 34-årige sexbrottslingen har blottat sig för är lång. 2004 dömdes han för sexuellt ofredande mot 30 flickor och unga kvinnor.

Skärholmens närpolischef Jonny Petersson, som då jobbade i Huddinge, höll i utredningen.

– Han körde två varianter. Antingen gick han och knackade på ett fönster där han såg en ung tjej. När hon kom och tittade stod han där utanför och onanerade för fullt. Eller så lockade han till sig barn på dagis och ville att de skulle ta på hans penis, berättar Jonny Petersson.

Blottaren dömdes till rättspsykiatrisk vård. Han släpptes fri men dömdes igen året därpå, för att ha antastat en 5-årig flicka.

– Han är inte våldsam men han är en notorisk återfallsförbrytare. Varje gång han är ute begår han nya brott, säger Jonny Petersson

För två månader sedan gick det ut en ny efterlysning efter 34-åringen. I samband med en permission den 4 december rymde han från Karsuddens sjukhus.

– Jag visste att han har anknytning tillSkärholmen och att han därför borde dyka upp här förr eller senare, säger Jonny Petersson

Så blev det också. Förra fredagen gick närpolischefen till Skärholmens centrum på lunchen för att köpa ett par shorts. På vägen tillbaka såg han en person han kände igen.

– Han kom in genom svängdörrarna. Han hade mössan nerdragen men jag såg direkt vem det var, berättar Jonny Petersson.

Polischefen tog 34-åringen åt sidan och började prata lugnt med honom. Han lyckades få honom att stanna kvar samtidigt som han ringde efter förstärkning. Minuter senare var rymmaren gripen.

15 procent av de brottslingar som får rättspsykiatrisk vård begår nya brott under vårdtiden. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Regeringen arbetar nu med ett förslag till ny psykiatrilag som ska råda bot på problemet. Enligt förslaget ska även psykiskt störda kunna dömas till fängelse. Det kan också bli aktuellt med tvångsvård efter avtjänat straff.

– Att lagen ses över handlar om att den behöver bli mer pedagogisk, men också om säkerheten. Det hände mycket under ett par år. Mordet på Anna Lindh och vansinneskörningen i Gamla stan är två exempel, säger Sara S Johansson på socialdepartementet.

Polisen vet redan nu att 34-åringen begick minst ett brott under sin tid på rymmen. Den 9 december gick han in i ett radhus i Mälarhöjden. Husets ägare var hemma, följde spåren i snön och lyckades få fatt på 34-åringen – som visade upp sin legitimation innan han sprang därifrån.

– Det finns dessutom två anmälningar där en man har gått fram till dagis och kallat på barn. Men vi vet inte än om det är han, säger Jonny Petersson.

Närpolischefen har fått mycket uppskattning för sitt ingripande. I torsdags utsågs han till månadens vardagshjälte och belönades med blommor i Skärholmen cent­rum.

Fakta

Många rymmer från rättspsyk

Cirka 15 procent av dem som dömts till rättspsykiatrisk vård begick nya brott 2011.

Samma år skedde 162 rymningar från rättspsykiatriska avdelningar. 2012 var siffran 142.

Det kan jämföras med personer dömda till fängelse. 24 fängelsedömda personer rymde 2011.

Vanligast är att de dömda passar på att smita när de har permission.

Källa: Socialstyrelsen och Kriminalvården