Polischeferna anmäler sig själva efter festivalskandal

Rikspolischefen och Stockholmpolisens chef anmäler sig själva efter avslöjandena om sexövergrepp på festivalen We are sthlm i Kungsträdgården i somras, som polisen inte rapporterade till medierna.

Samtidigt kräver Stockholmspolitiker kameraövervakning och ändrade rutiner på liknande evenemang.

”Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertagande med tanke på deltagarantalet.” Så skrev polisen på sin hemsida efter festivalen We are Sthlm i Kungsträdgården i augusti förra året.

Men i söndags kunde DN avslöja att ett stort antal sexbrott begåtts under festivalen. Informationen om brotten kom aldrig ut till massmedia eller allmänheten när det begav sig. I stället valde polisen att undanhålla informationen – enligt en polis som citeras i tidningen för att inte ”spela Sverigedemokraterna i händerna”.

Nu anmäler rikspolischefen Dan Eliasson och Stockholmspolisens chef Ulf Johansson sig själva till polisens internutredning efter avslöjandet.

– Det hände för en liten stund sedan. Det innebär i praktiken att internutredningen ska titta närmare på hela händelsen och agerandet, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander.

Hur ser ni på det som framkommit?

– Det är förfärligt på många sätt. Att unga människor utsätts och att polisen inte får stopp på det. Vi har också misslyckats i vår kommunikation. Hade det här hänt i dag hade det varit annorlunda. Det var en annan tid för ett halvår sedan, säger han

Enligt honom ska drygt 200 personer ha avlägsnats från platsen under sommarens festival, hur många som avlägsnades av de här anledningarna är oklart. Samtidigt anmäldes omkring 20 fall av sexuellt ofredande.

– Då ska man veta att det var 850 000 besökare de här dagarna. Jag förringar inte det här brottet men ur ett rent objektivt polisiärt perspektiv var det relativt lugnt, säger Varg Gyllander.

Samtidigt höjs flera politiska röster om att staden måste ta krafttag mot övergreppen. Kristdemokraternas gruppledare i staden Erik Slottner vill bland annat ha kameraövervakning på liknande evenemang. Han vill också ha en gemensam strategi från staden och polisen.

– Eurovision Song Contest är ett stort kommande evenemang i Stockholm. I god tid innan dess måste en plan vara utarbetad så att liknande händelser vid arrangemang och aktiviteter i anslutning till detta evenemang undviks, säger Erik Slottner.

Även moderaternas Anna König Jerlmyr (M) är upprörd.

– Det här är en enorm skandal att dessa händelser inte har kommit till allmänhetens kännedom tidigare. Jag utgår från att såväl polisen som Stockholms stad nu kommer att agera.

Även Liberalerna vill få besked från staden och polisen hur man följer upp det som har hänt.

– Vi vill nu ha svar på hur staden tänker hjälpa polisen att trygga säkerheten för de unga på festivalen, säger Rasmus Jonlund (L) .

Han satt själv i kulturnämnden förra mandatperioden när Alliansen styrde Stockholm och händelserna utspelade sig. Men enligt honom fick politikerna då ingen information om övergreppen.

– Det har förekommit dragningar varje år efter We are sthlm-festivalen och jag vet att man haft mycket tänk kring säkerhet och trygghet. Men den här typen av problem är ingenting vi känt till eller fått någon information om, säger han.