ANNONS

Polischefs bil exploderade i Täby

Här detonerade en explosion natten till måndag – en bil som tillhör en polischef var målet, enligt polisen.
Mitt i det lugna villakvarteret i Vallatorp i Täby exploderade natten till måndag en bil.
Mitt i det lugna villakvarteret i Täby exploderade natten till måndag en polischefs bil. Polisen undersöker nu om dådet har koppling till hans tjänst och hade under måndagen satt bevakning utanför mannens hus.
ANNONS

Vid 00.30 natten mot måndag hördes smällar i bostadsområdet Vallatorp i Täby. En boende i närheten larmade då polisen. Det visade sig vara en bil som exploderat. Bilen tillhör en polischef som bor i villaområdet.

– Det är en polisanställd som har en chefsposition i region Mitt. Tekniker och bombtekniker säkrar spår och ser om det finns ytterligare explosiva föremål i närheten, berättade Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen tidigt på måndagsmorgonen.

Stockholmspolisen vill inte kommentera om det funnits någon hotbild mot polischefen. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska polischefen tidigare ha jobbat mot narkotika och gatulangning i Stockholm och i hans nuvarande polisområde pågår en insats mot gängkriminalitet.

–  Varje gång en företrädare för rättsväsendet eller svensk polis utsätts för hot eller angrepp är det en gång för mycket. Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, säger rikspolischefen Dan Eliasson i ett officiellt uttalande om dådet.

Christer Sandström vid Roslagspolisen kan inte säga mycket om dådet, men framhåller att det alltid är allvarligt ifall det visar sig att en sådan här händelse har koppling till polispersonals tjänsteutövning.

Hur känner ni kollegor inför det som har hänt?

– En del känner säkert vederbörande. Om det skulle visa sig att det är kopplat till att han är polis så är det ju allvarligt, säger Christer Sandström.

LÄS MER: Starka reaktioner efter sprängdådet

Täbypolisen Jan Berlin konstaterar att det inte skulle vara första gången som poliser råkar illa ut. Han berättar att kollegor tidigare har fått bilar repade och däck punkterade utanför sitt hus och att de alltid måste ha ett säkerhetstänk kring hemmet.

ANNONS

– Det är alltid allvarlig om det riktas mot en polis så klart. Vi vet vem han är och vissa här känner honom personligen, säger Jan Berlin.

Utanför den stora villan, som ligger på en lugn gata, syns inte många spår i snön efter nattens dramatik. Men polisens avspärrning med blåvita plastband och att två polismän i en bil är stationerade utanför avslöjar att något allvarligt hänt.

– Vi bevakar villan, bekräftar en av polismännen, som sedan inte vill säga något mer om händelsen.

Polisen ska under natten och morgonen knackat dörr bland grannarna i området. Grannar som Mitt i Täby talar med säger att det är otäckt att det skett en explosion på deras lugna gata.

En kvinna som går förbi villan med sin hund tycker att det är lite konstigt att hunden inte har reagerat under natten för han brukar reagera på smällar.

– Det är jätteotäckt när det händer något sådant här, säger grannen, som är bekant med familjen.

LÄS MER: Statsministern kräver hårda tag mot organiserad brottslighet

Polischefen och dennes familj har tagits om hand. Ingen ska ha skadats i explosionen, enligt polisen.

– Vi ska göra allt vi kan för att lösa detta mycket allvarliga brott. Den polis som är drabbad, liksom hans familj får allt det stöd och skydd som krävs, säger Ulf Johansson regionpolischef i region Stockholm i ett pressmeddelande.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

Vad händer i utredningen nu?

– Vi har personal kvar på plats ute i Täby. Nu är det de första 48 timmarna när det gäller att arbeta snabbt med spaning, inre och yttre kontroller och kartläggning av polischefens jobb om det kan tänkas ha bäring på det här eller om det är någon händelse i övrigt runt, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

På måndag förmiddag snöade det blött och ymnigt i Vallatorp. Polisen bärgade därför polischefens bil från platsen för att genomföra fortsatt teknisk undersökning på fordonet.

– Vi har fortfarande kvar fordonet och jag har inga uppgifter om att undersökningen är klar, säger Kjell Lindgren.

Partiledare Jan Björklund (L) har kommenterat explosionen mot polischefens bil på twitter: ”Oerhört allvarligt. Hot mot hela vårt rättssamhälle”.

Jan Björklunds kommentar på twitter till explosionen i Täby den 6 feb 2017 - polischefens bil.

Partiledare Jan Björklund (L) kommenterar på twitter explosionen i Täby.

ANNONS