ANNONS

Polisen anklagas för att strunta i stölder

Smitarna stjäl bensin för 27 miljoner.

Ansvaret för att stoppa stölderna ligger på mackarna, anser polisen.

Det är att frånsäga sig ansvaret, tycker bensinbranschen.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i skrev förra veckan om en bensinstöld på macken på Värmevägen i Jakobsberg. I det fallet åkte den misstänkte smitaren fast, tack vare att en kund åkte efter och kunde larma polisen.

Men i ”99 procent” av fallen åker polisen inte ut på larm om bensinstölder, enligt Elisabeth Kågebro, polisinspektör vid Norrortspolisen.

– Det är väldigt unikt att en patrull åker efter.

Robert Dimmlich, vd för Svensk bensinhandel, säger att polisen, trots att mackarna dokumenterar med övervakningsbilder och nummer på registreringsskyltar, sällan utreder stölderna.

– Jag tycker att det är bedrövligt, en skam för rättssamhället, säger han.

Elisabeth Kågebro avfärdar att polisen inte utreder.

– Vi tittar på alla anmälningar.

Men enligt henne är det ytterst få anmälningar som går att komma vidare med, filmkvalitén på övervakningsfilmerna är helt enkelt för dålig. För att kunna utreda en anmälan krävs att mackägaren kan identifiera den som stulit drivmedlet, enligt Elisabeth Kågebro.

Hon anser att mackarna i stället ska lägga fokus på att införa kortbetalning och betalning i förväg för att komma till rätta med stölderna.

ANNONS

– Petroleumbranschen måste ställa krav på mackarna att sätta in förebyggande åtgärder, säger hon.

– Jag kan inte se att polisen ska gå in och säga att vi ska ändra affärssystem. Polisen frånsäger sig ansvaret, tycker Robert Dimmlich.

Alla studier visar att butiksomsättningen minskar vid förskottsbetalning. I förlängningen handlar det om mackarnas överlevnad, enligt Dimmlich.

Fakta

Stölderna höjer bensinpriset

2010 anmäldes mellan 450 och 500 bensinsmitningar i de fem norrortskommunerna vilket innefattar Järfälla, Upplands-Bro, Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna.

2009, rekordår, stals drivmedel från landets mackar för 50 miljoner kronor. 2012 låg svinnet på 27 miljoner.

Bensinpriset skulle kunna sänkas med 15 öre litern om svinnet försvann, enligt professor Jens Norfält.

Källa: Norrortspolisen, Svensk bensinhandel