Polisen ansöker inte om kameror i Spånga

Polisens avancerade kameror tycks inte bli aktuellt för Spånga.
Polisens avancerade kameror tycks inte bli aktuellt för Spånga.
Polisen ansöker inte på nytt om tillstånd för kameraövervakning i Spånga.

Anledningen till att polisen inte söker tillstånd på nytt för Spånga, när ansökan om kameror i Tensta, Rinkeby och Husby kompletteras i september, är att polisen istället bland annat inväntar en lagändring där polisen tillåts sätta upp kameror utan att först ansöka hos länsstyrelsen.

– Vi har inte lika starkt underlag när det gäller att ansöka om kameraövervakning i Spånga, som vi till exempel har i Tensta, Rinkeby och Husby. Vi vill övervaka Spånga, men hoppas på att vi i framtiden får en lagändring som innebär att polisen inte behöver ansöka hos länsstyrelsen, säger, Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva.

Ole Jörgen Persson (M) vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, som bland andra drivit frågan om kameror i Spånga, är besviken.

– Det är sorgligt av väldigt många skäl. Det illustrerar att vi behöver en ny lagstiftning. Som det ser ut nu så sätter Länsstyrelsen och Datainspektionen käppar i hjulet för brottsförebyggande arbete, säger han.

I Järva har kamerorna, enligt polisen, redan gett resultat. Just nu arbetar polisen med runt 20 ärenden där filmer från kamerorna är viktigt bevismaterial och ett par fall har redan överlämnats till åklagare.

Fakta

Flera turer kring kameror i Spånga

Spånga stationsplan och delar av Bromstensvägen skulle övervakas med kameror.

Det hade länsstyrelsen beslutat på polisens begäran.

Men den 31 augusti 2015 rev förvaltningsrätten upp beslutet.