Polisen attackerades efter derbyt – flera unga omhändertogs

Stökigt efter derbyt mellan Djurgården och AIK den 12 maj
irritationen mot polisen var stor från båda supporterhåll.
Det blev stökigt i samband med söndagens Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK i fotbollsallsvenskan på Tele2-arena.
Efter matchen attackerades polis med flaskor och andra tillhyggen. Totalt var omkring 70 personer inblandade i olika bråk, många visade sig vara minderåriga.

Det blev en arbetsam söndag för polisen efter fotbollsderbyt på Tele2-arena mellan Djurgården och AIK.

Totalt ringades omkring 70 personer in som inblandade i stökigheterna. Flera av dem när polisen attackerades i samband med ett ingripande mellan två supportergrupper.

– Ett antal personer kastade föremål mot polisens ryttare och polisfordon, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Totalt omhändertogs och avlägsnades 35 vuxna. Men lika många minderåriga omhändertogs och polisen kontaktade flertalet vårdnadshavare under söndagen.

Polisen skriver på sin sajt att de efter matchen inlett förundersökningar i bland annat två fall av våldsamma upplopp och en om försök till våld mot tjänsteman.

– Det var det stökigaste derbyt i år, säger Ola Österling.

Ingen ska däremot kommit till skada under insatserna som gjordes.

Gemensam ilska mot polisen

Men irritationen mot polisen var stor redan innan matchen.

Dels eftersom de valde att minska antalet åskådare i vardera lags kortsideklack med 1 000 personer. Men också på grund av det nya förbudet mot så kallade OH-flaggor (Overhead-flaggor), alltså de jätteflaggor som brukar rullas ner över en hel kortsida.

Polisen har velat få bort flaggorna eftersom de menar att de ofta används för att smuggla in bengaliska eldar och pyroteknik på arenorna.

Men trots förbudet beräknar polisen att 142 bengaliska eldar tändes på läktaren under match.

– Vi märkte av att det var lite mer irriterat från supporterhåll gentemot polisen. Men det var inget som yttrades i form av våld. I de ingripanden vi gjorde handlade det om supportergrupper som försökte konfrontera varandra, säger Ola Österling.

Tre viktiga poäng till Gnaget

Matchen vanns för övrigt av AIK med 2-0 efter två mål av norrmannen Tarik Elyounoussi.

Med segern gick AIK upp på en fjärde plats i den allsvenska tabellen. Djurgården är två poäng efter på en sjunde plats.