Polisen ska stoppa attackerna i Botkyrka

Botkyrkapolisen visar den nya lätthjälmen som polisen kan fästa i uniformen.
Botkyrkapolisen visar den nya lätthjälmen som polisen kan fästa i uniformen.
På sex månader har polisen i Botkyrka attackerats 40 gånger. Nu satsar polis, ambulans och brandkår för att få attackerna att minska.

Smällen hördes ända från Fittja till Alby. Knallskottet (kallas ofta banger) exploderade bara ett par meter ifrån polisen Helena som var i Fittja centrum för att patrullera. Ett par månader efteråt tjuter det fortfarande i höger öra. Mitt i Botkyrka Salem träffar henne och skyddsombudet Lasse på polisstationen i Tumba.  Ingen av poliserna vill gå ut med sina efternamn. Utsattheten är för stor.

Mellan augusti förra året och slutet av januari i år finns 40 rapporter om våld, hot och skadegörelse mot poliser och polisfordon. Några av dem har varit större händelser där grupper utsatt polisen för stenkastning, eller våld i samband med ett gripande. Men de senaste åren har poliser även råkat ut för hot och vandalisering på fritiden.

– Jag har jobbat i området i 13 år och så här var det inte då. Klimatet har hårdnat, säger Helena.

Två polisbilar åker ut

Skyddsombudet Lasse berättar att polisen ofta åker med två bilar på ärenden. En patrull vaktar bilarna medan den andra patrullen ägnar sig åt anmälan. Enligt polisen är risken annars betydligt större att bilen blir vandaliserad. Helena minns speciellt en händelse för ett år sedan.

– Jag tog hand om en dement kvinna. Hon blödde ganska kraftigt, var förvirrad och vi behövde komma till sjukhus. När vi kom ut från t-banestationen med henne så hade någon slagit sönder rutan på bilen. Senare kommer det fram några killar och säger att vi inte får vara här, säger hon.

Satsar extra

Polisen satsar nu extra i Botkyrka för att strypa de kriminellas verksamhet och attackerna som av vissa benämns som ”systemhotande”. Och Botkyrka har fått fler poliser. I september fanns här 115 lokalpoliser. Nu är antalet 145 för att senare i år landa på 170 lokalpoliser. Utöver det finns resurser regionalt som också jobbar med Botkyrka.

– Polisen kommer inte att backa för stenkastning och annat. Tvärtom. I Botkyrka blir vi nu fler och fler poliser som rullar ut. Stämningen är god på stationen, säger skyddsombudet Lasse.

Fakta

Ny utrustning

Go-Pro-kameror

Sitter i uniformen och filmar allt som händer och sägs.

Lätthjälm

Kan sättas i uniformen och snabbt tas på vid stenkastning.

Förstärkta bilar

Förstärka fönsterrutor mot sten och slag.

Källa: Polisen

Den kraftiga smällen Helena utsattes för i Fittja i november tänjde ut hennes trumhinna. Ändå stannade hon kvar på platsen innan hon uppsökte sjukhuset.

– Vi är här för att hjälpa folk. Majoriteten av invånarna är hederligt folk. De kriminella kommer inte att få oss att lämna området, säger hon.

”Straffen måste skärpas”

Polisen har under hösten förstärkt sin utrustning, bland annat med lätthjälmar som kan bäras i uniformen och snabbt tas på vid stenkastning.

Enligt huvudskyddsombudet har poliserna har även fått annan utrustning förstärkt.

Skyddsombudet Lasse befarar dock två saker: Att det hårda klimatet till slut ska leda till att någon (polis eller privatperson) skadas allvarligt eller dör och att läget med attacker mot polisen normaliseras.

– Vi ska inte acceptera det här. Jag menar att straffen för brott mot blåljuspersonal borde skärpas, säger han.

tidslinje

tidslinje1

Läs mer om polisens satsningar:

Polisturné: Träffar alla åttondeklassare