ANNONS

Polisen: Därför bör SL avsluta sitt samarbete med Lugna gatan

SL sparkar ut Lugna gatan efter kritik från polisen
Lugna gatan har patrullerat för SL:s räkning i många år. Här en bild från 2007.
SL frågade polisen om de rekommenderade att fortsätta anlita Lugna gatan i kollektivtrafiken.
Svaret blev nej. Lugna gatan har inte koll på om ungdomsvärdarna fortsätter med sin kriminella livsstil, anser polisen.
ANNONS

Polisen var tydlig i sin kritik mot Lugna gatan när de rekommenderade SL att säga upp avtalet med verksamheten som har haft ungdomsvärdar som patrullerar i kollektivtrafiken för SL:s räkning i över 20 år.

”Lugna gatan har under en längre tid visat återkommande grundläggande brister avseende kontroll av att ungdomsvärdar och annan personal inte fortsätter en kriminell livsstil”, skriver polisen.

Vidare skriver de att ungdomsvärdar brustit i lojalitet då de ute i jobb visat kriminella värderingar och inte tagit avstånd från kriminella vänner. De har också arbetat i områden där de varit brottsaktiva, vilket gjort att brottsoffer riskerat att stöta på dem.

Ingår i kriminella nätverk

Dessutom, skriver polisen, har Lugna gatan ”anställd personal som vid sidan av anställningen ingår i kriminella nätverk”. De har inte varit ungdomsvärdar, och heller inte utfört något annat arbete. Enligt polisen handlar det om minst fem identifierade personer.

Det blev droppen för SL, och Lugna gatan fick sluta på dagen.

Var inte straffria länge nog

I början av 2019 gjorde SL en internrevision gällande Lugna gatan, där en rad brister påpekades. Bland annat hade inte alla värdar varit straffria i tre år som avtalet krävde, och drogtesterna uppfyllde inte kraven.

Lugna gatan besvarade kritiken och menade att viss personal fått dispens, och att man nu skärpt sina rutiner.

Rapport om brottsdömda en käftsmäll för Lugna gatan: ”Falsk bild”

ANNONS

Lugna gatan: ”Framstår som att vi har lurat SL”

Men på försommaren uppdagades att en ungdomsvärd dömts för brott i tjänsten. SL skrev då till polismyndigheten och frågade om lämpligheten i att anlita Lugna gatan. Och nu vet vi att svaret från polisen alltså blev att inte fortsätta samarbetet.

Navid Yousefi, driftchef vid Lugna gatan, har avböjt att kommentera beslutet, och hänvisar till kommunikationschef Karin Arbman Balfe, som Mitt i sökt utan att få kontakt.

Lugna gatan är en del av Fryshusets verksamhet. Ersättningen är cirka 16 miljoner kronor om året.

Det nuvarande avtalet skulle ha löpt ut i maj 2020.