ANNONS

Polisen: Bär inte guldkedjor synligt

”Vad är nästa steg? Till slut kan man inte ha någonting”, säger Armin Poya om att polisen vill att folk funderar på om de ska bära sina guldkedjor synligt.
”Vad är nästa steg? Till slut kan man inte ha någonting”, säger Armin Poya om att polisen vill att folk funderar på om de ska bära sina guldkedjor synligt.
Efter ett tiotal fall där ungdomar på moped ryckt guldkedjor från Kistabor vädjar polisen nu om hjälp från vittnen.

Man ber också folk fundera på om de måste ha en synlig kedja – något som väcker både positiva och negativa reaktioner.
ANNONS

På sin Facebooksida går polisen i Kista nu för första gången ut med en rekommendation till invånare att överväga om de ska visa sina guldkedjor.

– Vi har inte gjort det tidigare, men nu har vi en situation där vi haft ett antal händelser där det varit besvärligt för dem som utsatts och guldkedjan har varit det som lockar. Det är naturligtvis upp till var och en, men är man orolig kan man själv välja att inte ha den så synlig, säger Lennart Levander, brottsförebyggare.

Husbybon Samira Hamad som är ute och går med sitt barnbarn uppskattar att polisen manar till försiktighet. Men Amin Poya som grillar på Järvafältet vid Husby gård med frun Maja och barnen Lana, Levin och lille Leo tycker att det är fel.

– Man ska vara fri att bära vilka halsband och armband man vill synligt. Vad är nästa steg? Till slut kan man inte ha någonting. Det som behövs är arbete till ungdomarna, säger han.

Mellan midsommardagen och fram till förra fredagen har polisen fått kännedom om drygt tio fall av kedjeryckningar. Åtta i västerort, fyra av dem i Kista, bland annat vid Husby gård. Stölderna har för det mesta gått till på så vis att en eller flera ungdomar på moped stannar och rycker halskedjan av en vuxen, och kör iväg. I något fall har de först frågat om vägen.

Signalementen som kommit in har enligt Anna Persson, tillfällig förundersökningsledare på Järva lokalpolisområde, varierat något.

– Men gemensamt är att det handlar om ungdomar, säger hon.

Att personer blir ryckta på sina halskedjor är egentligen inget nytt i områdena runt Järvafältet.

– Men nu har det hänt ovanligt många gånger under kort tid. Vi har haft flera insatser för att förhindra att det sker igen, men vi har ingen misstänkt och behöver mer information, säger Anna Persson.

ANNONS

Tycker du att man ska uppmana invånare att dölja sina halskedjor?

Mona Shokrzadeh, Akalla:

– Det är bra att polisen varnar folk. Man blir orolig när man hör talas om sådant, men man ska kunna leva utan att behöva vara det.
Barbro Ernemo, Husby:

– Självklart är det bra att polisen varnar. Men jag tror också att polisen behöver få bättre kontakt med ungdomarna här.
Mehdi Aliakbarpoor, Husby:

– Det borde inte ens vara så att man ska behöva tänka på det. Men tänker man rent praktiskt är det lätt att låta bli att ha accessoarer.
Marjan Shahrokhi, Husby:

– I stället för att varna borde man fundera på varför det är som det är. Här finns alltför många ungdomar utan sysselsättning.