ANNONS

Polisen om Barkarbymordet: ”Frustrerande”

26-åringen besköts utanför ICA Maxi den 5 juni och avled av skadorna.
26-åringen besköts utanför ICA Maxi den 5 juni och avled av skadorna.
Polisen har gjort över 200 förhör och efterlyst tips, men ännu inget genombrott i utredningen om mordet i Barkarby den 5 juni.
Rykten, och dålig tajming, försvårar polisens arbete.
– Väldigt frustrerande, säger spaningsledare Patrik Zanders.
ANNONS

Den 5 juni sköts en 26-årig man ihjäl i sin bil utanför ICA Maxi i Barkarby. Skotten tros ha avlossats från en silverfärgad Honda, som efter skjutningen försvann från platsen. Bilen hittades några timmar senare på Folkhögskolevägen. Förra veckan gick polisen ut och efterlyste tips om bilen och om mordet på sin hemsida och i media.

Men än så länge finns ingen skäligen misstänkt.

– Vi har hållit över 200 förhör och fått in en del tips om bilen, men vi är väldigt måna om att få mer information, säger Patrik Zanders, spaningsledare.

Polisen söker efter flera gärningsmän.

– Arbetshypotesen är att det är en chaufför och en skytt. Men vi tror att det är flera involverade i mordet på olika sätt, säger Patrik Zanders.

Rykten försvårar

Polisens teori är att mordet är gängrelaterat, ärenden som är särskilt svårutredda. Men det finns en till aspekt i Barkarbymordet.

– Det figurerar rykten om att polisen inte skulle bry sig om det här ärendet. Vi får inte de ledtrådar vi kan få av de vi pratar med, och det är väldigt frustrerande.

Orsaken, som Zanders ser det, är bland annat att det skedde ett mord på Lidingö bara två timmar före mordet i Barkarby. Polisens helikoptrar var därmed upptagna när jakten på 26-åringens mördare och flyktbilen startade i Barkarby. Detta märker utredningsgruppen används som argument för att polisen inte bryr sig i vissa förhör om Barkarbymordet.

– Det är totalt fel. Vi jobbar stenhårt. Men utredningen sker i en miljö där det är svårt att få folk att prata, nu har vi också en förtroendekris, konstaterar han.

ANNONS

Risken, förutom den att gärningsmän kan gå fria, är att våldsspiralen fortsätter uppåt. Just nu finns ett flertal olösta mord och mordförsök i Stockholm som på något sätt kan ha kopplingar till gängmiljöer och tidigare våldsbrott.

Vill ha tips om bilen

– Det finns en överhängande risk för hämndaktioner, säger Patrik Zanders.

Han hoppas på fler tips om den silverfärgade Hondan. Den stals under natten till den 24 april vid ett inbrott i Hässelby, men var den stått från stöldtillfället och mordet vet inte polisen.

– Vi är superintresserade av mer information. Har man sett den stå någonstans från det att den stals, eller om man sett någon köra den vill vi gärna veta det, även om man inte kommer ihåg vem som körde. Om folk har information men inte vill medverka kan man lämna anonyma tips, säger Patrik Zanders.