Polisen beslagtog trimmade traktorer

De stör Haningeborna mest – nu har polisen gjort sin största insats hittills mot busförarna i ­a-traktorer. Minst sex trimmade fordon har beslagtagits.

– De ska hålla 30, men några har kört i över 100, säger polisen Magnus Stridh.

De senaste trygghetsundersökningarna visar en och samma sak – buskörningen på moped, mc och a-traktorer är det Haningeborna upplevt som mest otryggt senaste året.

Men nu har busförarna på a-traktor åkt på en nit – sedan några veckor tillbaka har polisen jobbat riktat med kontroller.

– Folk har helt enkelt tröttnat på detta, säger Magnus Stridh, yttre befäl vid polisen i Haninge.

– Vi har kontrollerat och beslagtagit minst sex fordon under ett antal insatser över hela Haninge och även i Nynäshamn. Som mest tydligt har arbetet varit mellan Handen och Tungelsta, fortsätter han.

Insatsen är den mest intensiva Haningepolisen gjort mot busförarna.

– Vi trodde kanske inte att problemet var så stort som det varit. Det är anmärkningsvärt att insatsen gett så mycket på så kort tid, säger Magnus Stridh.

Efter nyår fick polisen mer och mer kännedom om problemen, menar Magnus Stridh, och sedan dess har man jobbat mer aktivt.

Han hoppas att insatserna nu får effekt direkt.

– Jag vet att snacket går bland ungdomarna. De vet att vi ofta är ute och kontrollerar nu. Jag hoppas vi får se en skillnad.

Körs det mer a-traktorer i Haninge än tidigare?

– Ja, jag måste nog säga att det ökat. Vi ser även fler som är trimmade och snabbare. Åkandet ser vi även i Huddinge, men inte så jättemycket i Botkyrka.

Alla som fått sina fordon beslagtagna har varit mellan 16 och 20 år.

– Självklart träffar vi även på många som kör lagligt, vi ska inte svartmåla alla som kör, säger Magnus Stridh.

Det busförarna gör sig skyldiga till är olovlig körning. De ser ut att köra en a-traktor, men i princip kör man ospärrad, oregistrerad bil alldeles för fort.

– Oftast belägger vi fordonen med körförbud, registreringsbesiktigar dem och ställer i ordning dem som en a-traktor igen.