Polisen har bevakning vid kritiserad SD-gala på Grand hotel

Sverigedemokraterna och gäster från extremhögern i Europa festar i kväll på lyxhotellet Grand hotel i Stockholm. "Vi har en bevakning vid Grand hotel med anledning av Freedom Awards", säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen.
OBS! Arkivbild
Sverigedemokraterna och gäster från extremhögern i Europa festar i kväll på lyxhotellet Grand hotel i Stockholm. "Vi har en bevakning vid Grand hotel med anledning av Freedom Awards", säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen. OBS! Arkivbild
Artisten Lena Ernman är en av många som kritiserat att Grand hotel i Stockholm upplåter sin festlokal till en gala med inbjudna gäster från Sverigedemokraterna och den europeiska extremhögern.
Artisten Lena Ernman är en av många som kritiserat att Grand hotel i Stockholm upplåter sin festlokal till en gala med inbjudna gäster från Sverigedemokraterna och den europeiska extremhögern.
Sverigedemokraterna och gäster från extremhögern i Europa festar i kväll på lyxhotellet Grand hotel i Stockholm. Hotellet har fått hård kritik för uthyrningen.
Stockholmspolisen hade först svårt att redogöra för bevakningen kring lyxhotellet när lokaltidningen Mitt ställde frågor på fredagsmorgonen.
– Jag känner inte till det här, säger John Stoltz, stationsbefäl på Norrmalm.

Grand hotel i Stockholm, huvudstadens kanske mest kända lyxhotell dit som tagit emot många världsartister och prominenta gäster, har det senaste dygnet fått hård kritik. Galan som kallas ”European Freedom Awards” arrangeras av en europeisk sammanslutning, där det svenska partiet Sverigedemokraterna är medlem. Det har sagts att det väntas 400 inbjudna gäster och på kvällen hålls en bankett.

Nigel Farage, tidigare ledare för EU-fientliga partiet Ukip i Storbritannien, ska i dag hålla presskonferens tillsammans med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Tjeckiens expresident Vaclav Klaus, som har gjort flera kontroversiella uttalande, väntas få ”frihetspriset” på galan.

Grand Hotel har som policy att inte kommentera kritik mot uthyrningar, enligt ett uttalande i DN.se. Artisten Malena Ernman är en av dem som framfört kritik i sociala medier. På Grand hotels egen facebooksida har också många haft åsikter om uthyrningen, men efterhand har kommentarer raderats.

”Man kan välja att hyra ut sitt hotell och varumärke till ett rasistiskt, högerextremt, Putinvänliga jippo. Och man kan räkna med att människor kommer reagera på det val man gör”, skriver den kände vänsteraktivisten och artisten Dror Feiler på Grand hotels egen facebooksida där det på fredagsmorgonen fanns kommentarer både för och emot uthyrningen.

När lokaltidningen Mitt i på fredagsmorgonen försöker få fram information om Stockholmspolisen insats i samband med den uppmärksammade galan, där alltså både en expresident och partiledare ska gästa, får vi först inga svar.

Vakthavande befäl hänvisar till Norrmalmspolisen. Stationsbefäl John Stoltz på Norrmalm vet inget, men ber att få återkomma. Polisen pressavdelning har heller ingen information.

John Stoltz återkommer efter en stund. Han säger att det är polisen i city som gemensamt har ansvaret för insatsen.

– Vi känner till det och vi har en kommendering. Det är utifrån vad jag ser en helt vanlig händelse i vårt cityplaneringsliv, säger stationsbefäl John Stoltz.

Stockholmspolisen räknar inte heller med att det blir protester utanför Grand hotel.

– Jag har inte hört att det skulle vara någon demonstration som har sökt tillstånd i närheten av Grand hotel. Jag hittar inget på Kungsträdgården heller, säger Björn Knutsson, gruppchefen på rättsavdelning vid Stockholmspolisen.

Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen, säger också att polisen ”känner till händelsen och har delvis bevakning”.

Tar Stockholmspolisen hänsyn till att det senaste dygnet kommit hård kritik mot galan och att det är flera kända gäster från Sverigedemokraterna och europeiska högerpopulister, till exempel partiledare Jimmie Åkesson, expresidenten Vaclav Klaus och omstridde Nigel Farage, tidigare partiledare för Ukip?

– Det har inte vi några synpunkter på. Vi har den resurs vi tycker vi behöver vid den typ av tillställning. Vi har en bevakning vid Grand hotel med anledning av Freedom Awards. Vi kommenterar sällan hur mycket poliser vi har vid olika insatser, säger polisens kommunikatör Mats Eriksson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer att hålla pressträff på Grand hotel under fredagen. Polispatruller finns nu på plats utanför hotellet. Enligt Felix Byström, pressansvarig hos Sverigedemokraterna, har SD förberett sig på oroligheter och gått igenom olika scenarion med säkerhetspolisen, Stockholmspolisen och hotellets säkerhetspersonal. Han känner till nätkampanjerna, men uppger att ingen protesterat på plats.

– Det har varit lite indikationer om att de skulle ha varit här på Grand under förmiddagen, men jag har inte sett några demonstranter, säger pressansvarig Felix Byström till lokaltidningen Mitt i vid lunchtid.