Polisen: Bilarna är snabba – och farliga

Här finns spår av streetrace.
Här finns spår av streetrace.
Bildäck nästan utan mönster, underdimensionerade bromsar och lättantändliga motorer. Streetracebilarna är inte lämpliga på vanliga vägar.

De bilar som används vid streetrace är oftast vanliga bilar som byggts om för att bli så snabba som möjligt, berättar Mikael Gelius, operativ koordinator vid polisområdeskansliet Stockholm Syd.

– Det gör att de är mycket olämpliga på vanliga vägar. Som tur är har vi hittills varit förskonade från dödsolyckor i Stockholm men det har hänt att bilar börjat brinna, säger han.

Streetraceförare monterar bort allt ”onödigt” på bilen för att den ska bli så lätt som möjligt.

Bildäcken har knappast något mönster och bromsarna är underdimensionerade. Dessutom sprutar förarna ofta in lustgas i motorn för att förbränningen ska bli snabbare.

– Det gör motorn lättantändlig. Vid en krock finns stor risk för explosion, säger Mikael Gelius.

Att köra streetrace är olagligt. Däremot lever långtifrån alla förare kriminella liv. De har oftast vanliga jobb.

– Visst finns det de som har kopplingar till kriminella kretsar, men det är långtifrån alla. Däremot kan de vinna stora prispengar när de har cuper, pengar som de inte skattar för, säger Mikael Gelius.

Arrangörerna spärrar av vägarna när de ordnar tävlingar. Exempel på platser där det händer är Huddinge­vägen, utanför Älvsjömässan, Örbyleden, Jordbro industriområde, Orminge­leden och Värmdöleden.

– De flyttar ständigt på sig. För ett par år sedan fick vi bukt med problemet i söderort, men då fick de ett helsike i Nacka och norrort istället, säger Mikael Gelius.