Polisen: ”Boendet stack inte ut”

Det gamla gruppboendet vid Skansvägen orsakade inte speciellt mycket problem, enligt Haninge-polisen.

Intressegruppen Tryggare barn i Vendelsö har själva gjort research kring polisanmälningar och händelserapporter i kvarteret vid det gamla gruppboendet, mellan 1997 och 2009, innan det revs.

344 polisanmälningar gjordes på tolv år. En relativt låg siffra, enligt polisen, som dock inte vill förringa de boendes oro.

– Vi vet att människor med psykiska besvär ibland kan framstå som otäcka, framförallt för barn. Polisen å sin sida har ju högre tolerans än de boende, vilket ger oss en annan bild, säger Jenny Algård vid Haningepolisen.

Mellan 1997 till 2009 åkte polispatruller till boendet vid några tillfällen. Polisen minns bland annat ett tillfälle då man fick hjälpa psykiatrin att tvångsomhänderta en boende som ansågs vara i behov av sluten vård och mer medicinering. Vid ett annat tillfälle inträffade ett bråk mellan två boende som slutade med att en av dem fick flytta.

– Boendet var känt av vår yttre tjänst, men det stack inte ut polisiärt sett som på Rysseviken på Dalarövägen, säger Jenny Algård.