Polisen: Brotten på sociala medier stort mörkertal

Tjej med mobil
Brott som sker på sociala medier är svåra för polisen att utreda.
Ungdomar filmas när de slåss eller när de utför sexuella handlar som sedan hamnar på nätet. Polisen varnar för två växande trender.

Att ungdomar filmas i utsatta situationer och sedan hamnar i klipp på sociala medier är något som enligt polisen sker i allt större omfattning.

– Det finns ett enormt mörkertal. Polisen är väldigt dålig att vara ute på sociala medier, säger Daniel Granström, kommunpolis i Globen.

Det är särskilt två trender som polisen varnar för. Tjejer blir filmade av killkompisar när de utför sexuella handlingar, sedan används filmerna som utpressning.

Den andra är när ungdomar träffas för att slåss, där slagsmålen filmas och sedan läggs upp på olika forum. Det kan ofta handla om hämnd för att personer bråkat på sociala medier.

Det senare är något som Globenpolisen har sett förekommer i området.

– Men ingen av de här brotten är något man går till polisen för. Man blir hotad hot och risken finns att bli mer utsatt, säger Daniel Granström. Att ändra ungdomars normer och hur man förhåller sig mot andra är enligt polisen det enda sättet att förhindra detta.

Ska polisen också finnas på sociala medier?

Polisen ska förebygga brott och en del brottslighet finns inte någon annanstans än just på nätet. Då måste polisen i större utsträckning ta sig dit.