ANNONS

Forskarlarm – polisen klarar inte lösa gängvåld

Samtliga mord och mordförsök i Stockholms län från 2011 kartläggas nu av en forskargrupp inom polisen.
Redan i dag kan gruppen slå fast att polisens arbetsmetoder är ineffektiva när det gäller att utreda gängskjutningarna i länet.
– Vi behöver ett helt annat tempo och en annan organisation, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.

ANNONS

Sverige sticker ut när det gäller gängskjutningar. I många andra europeiska länder förekommer inte liknande kriminalitet.

– Vi är sämst i Europa. Man hittar inte den här typen av våld i  andra länder, som Tyskland, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.

Sedan en tid tillbaka leder han en forskargrupp vid polisen i Stockholms län, som går igenom samtliga utredningar av mord och mordförsök i Stockholms län, från 2011 fram till 2017.

Vi behöver ett helt annat tempo och en annan organisation

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie

En slutsats forskarna redan i dag kan dra är att polisen i länet har dålig beredskap för att möta det här dödliga våldet. Det krävs ett högre tempo i polisutredningarna än i dag.

– Vi klarar inte att tempohöja när brottsvågorna kommer. Vi behöver ett helt annat tempo och en annan organisation.

Detta bland annat på grund av att de kriminellt aktiva begår så pass många grova brott att de hinner glömma vad de har gjort.

ANNONS

Kartlägga vad som fungerat

Syftet med att kartlägga alla mord och mordförsök i länet är att undersöka vad polisen har och inte har lyckats med i  utredningarna.

Totalt handlar det om 250 mord och mordförsök. Närmast ska gruppen även undersöka de mord och mordförsök som begåtts 2018 och mord och mordförsök som kommer att begås under första halvåret 2019.

Gunnar Appelgren, gängexpert på polisen 

Gunnar Appelgren, gängexpert vid polisen

Migrationskoppling inte självklar

En slutsats är att polisen i länet har dålig beredskap för att möta det här dödliga våldet. En annan slutsats är att migrationen inte självklart är en del av förklaringen till skjutningarna.

– De finns de som ser migrationen som en förklaring till skjutvapenvåldet. Om det vore så borde till exempel Tyskland ha betydligt större problem än vad som är fallet.

Första gången

Enligt Gunnar Appelgren är det första gången polisen i länet arbetar vetenskapligt med att kartlägga utredningar av mord och mordförsök.

– Det blir ett väldigt bra beslutsunderlag.

 En slutrapport ska presenteras vid halvårsskiftet 2019.

Fakta

Halverat antal mord

Hittills under 2018, fram till oktober, har 80 mordförsök, sju mord och 33 personer skadats vid skjutningar i Stockholms län.

Samma period 2017 begicks tolv mord, 101 mordförsök, och 32 personer skadades.

Källa: Gunnar Appelgren
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.