Polisen: ”Det är totalt kaos”

Mer än ett år har gått efter polisens omorganisation. Trots det saknas viktiga funktioner. "Allmänheten blir lidande", säger Anders Jacobsson, operativt verksamhetsansvarig i Järfälla och Upplands-Bro.
Mer än ett år har gått efter polisens omorganisation. Trots det saknas viktiga funktioner. "Allmänheten blir lidande", säger Anders Jacobsson, operativt verksamhetsansvarig i Järfälla och Upplands-Bro.
Polisen skulle bli mer lokal. Men trots att det har gått över ett år sedan omorganiseringen är poliserna i Järfälla för få för att klara av att utreda alla brott.

Flera poliser vittnar om kaos och utredningar som läggs på hög.

Polisen skulle effektiviseras och komma närmare medborgarna. Så lydde löftet när polisens omorganisation sjösattes för mer än ett år sedan.

Mycket tyder på att det blev precis tvärtom.

Enligt poliser som Mitt i pratat med saknas det resurser för att utreda grova brott. Utredningar läggs på hög och personal utan rätt kompetens tvingas hålla i förundersökningarna.

– Man blir förbannad. Vi får jättemånga dna-träffar på kända organiserade ligor, men det är ingen som hinner utreda det. Det är dagens sanning, säger Ingvar Green, lokal brottsplatsutredare.

Ingvar Green sitter på poliskontoret i Kungsängen, men hans uppgift är att utreda inbrott i Roslagen. När lokalerna skulle byggas om i Sollentuna fanns ingen plats för honom och kollegorna.

En liknande situation gäller för de poliser som jobbar i yttre tjänst i Järfälla – de allra flesta utgår från stationen i Sollentuna.

– Vi har även en del utredare som sitter i Sollentuna. Det är inte optimalt och innebär vissa logistiska problem. Men vi är trångbodda i Jakobsberg och i dagsläget finns ingen bättre lösning, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla och Upplands-Bro.

Innan omorganisationen var det sagt att stationen i Jakobsberg skulle få 130-140 poliser som skulle arbeta i lokalpolisområdet Järfälla och Upplands-Bro. Men i dag är de bara runt 90.

– Det betyder att vi inte är den numerären som behövs för att kunna klara vårt uppdrag, säger Magnus Nilsson.

Men poliserna i lokalpolisområdena får göra mycket annat än bara bekämpa brott på hemmaplan. En viss styrka måste alltid finnas för att kunna rycka ut på 112-uppdrag, främst i det egna området. Dessutom blir poliser kommenderade på andra uppdrag, som derbymatcher eller för att bevaka melodifestivalen.

– Det som sedan blir över är det som vi kan laborera med och det personalantalet är inte så stort som vi skulle önska, säger Magnus Nilsson.

Men han understryker också att omorganisationen fortfarande pågår och att polisen har fram till årsskiftet innan allt ska vara på plats.

En typ av poliser som fortfarande saknas är områdespoliser. De ska jobba lokalt och känna sitt område och invånarna där. Men än finns inga sådana i Järfälla.

– Vi vet inte hur många de blir eller när de ska börja. Men behovet är jättestort, säger Anders Jacobsson, operativt verksamhetsansvarig för lokalpolisområdet i Järfälla och Upplands-Bro.

En annan sak som fått stryka på foton är trafikkontroller. Trafikenheten, som hade hand om trafikbrott i hela norrort, har lagts ned.

– Det är inte alls samma fokus och intensitet i trafikarbetet som tidigare. Det är färre kontroller och våra specialister är utspridda inom polisområdet, säger Anders Jacobsson.

Han beskriver en organisation som ”tappat fart”.

– Det är mycket energi som går åt till omorganisationen. Utredningarna tar längre tid och vi blir mindre synliga för medborgarna under den här perioden.

Polisen skulle bli mer närvarande. Det låter som att omorganisationen fått motsatt effekt?

– Ambitionen är hög och det är mycket som kan bli väldigt bra, men vi måste förhålla oss till verkligheten. Som det ser ut nu är det många som skulle kunna få bättre och snabbare hjälp. I slutändan är det allmänheten som blir lidande.

Läs mer:

Polischefen om kritiken: ”Det kommer att ta tid.”

Polisfacket: ”Aldrig sett så många sluta.”