Min lokala hjälte

Polisen: ”Det här är grova brott”

Kerstin Malm.
Kerstin Malm.
Bedragarna tar ingen hänsyn till ålder, tvärtom. Många äldre ses som lätta offer av förövarna.

– Det blir bara mer och mer, det har man ju sett. Därför prioriterar vi detta, för det är väldigt grova brott, säger Kerstin Malm vid Solnapolisen.

Kerstin Malm har arbetat inom polisen i 44 år. De senaste 31 av dessa har hon vigt särskilt åt att utreda brott mot äldre, en grupp hon kallar ”de svagaste i vårt samhälle”.

Hon blir mycket upprörd när hon får höra om det som Mai och Carl i artikeln intill upplevt.

Att Mai Källmark fastnade i telefonkö i 45 minuter är ”bedrövligt”.

– Det hon skulle ha gjort det är att ringa 112. Det är ju ett pågående brott, och det här är ganska grova brott , så de prioriteras.

– Är det ett pågående brott, ring 112. Då ska de säga adress och namn, för om det bryts eller den som gör det här lägger på luren så har ju polisen adressen.

Och då åker ni ut?

– Javisst, då måste man åka direkt. Men det vet inte folk, men så är det.

I Carls fall borde han bestämt träff med mattförsäljaren ”Robert”, och så hade polisen kunnat vara där när han dykt upp.

Att de hör av sig till tidningen för att varna andra är dock något hon lovordar.

– Vad bra att de tänker så, jag blir riktigt glad när jag hör det. En del tänker att de klarade ju sig, men bedragarna går ju på nästa offer. De upphör ju inte för att de fått nobben av en.

Antalet brott riktade mot äldre har ökat de senaste åren, menar Kerstin Malm. Hon märkte själv av förändringen i statistiken kring 2001–2002, efter en incident i Solna centrum.

Sedan dess arbetar hon med projektet ”Vaksamhet i vardagen” som går ut på att informera äldre om hur brotten går till, hur man skyddar sig och vad som är viktigt att tänka på.

– Är man medveten om att de här brotten finns blir inte skadan efter ett brott lika svår, såren sitter inte lika djupt. Är man också medveten om vad man ska titta efter kan man även hjälpa polisen på ett bra sätt.

Under kurserna, som i år anordnas av ABF tillsammans med Äldreförvaltningen i Solna, får man lära sig att tänka som en polis.

– Man övar att se situationer. Man tänker på hur de ser ut, vad har de på sig. Det är viktigt att de ska kunna lämna ett signalement, för när radiobilen är på väg så kanske de möter de här bedragarna, då kan de ta dem direkt istället för att åka förbi.

Kerstin Malm tror att polisen genom informationsinsatserna kan få bort brotten mot äldre.

– Vi måste försöka få äldre att inte vara så aningslösa. De ska ha det där här i ryggmärgen.