ANNONS

Polisen dömer ut miljön i området

Gången mot Globen kan göras tryggare med glada färger på väggarna och bättre belysning, säger polisen Peter Eneman. .
Gången mot Globen kan göras tryggare med glada färger på väggarna och bättre belysning, säger polisen Peter Eneman. .
45 000 personer passerar Gullmarsplan varje dag och här sker många våldsbrott. Något måste göras och det snabbt, för att göra Gullmarsplan tryggare, menar Söderortspolisen.
ANNONS

Peter Eneman, polis vid Söderortspolisen, visar trappan ner mot tvärbanan vid Gullmarsplan. Den mörka trappan luktar urin och skräp ligger i högar. Polisen vill nu stänga trappan som en av åtgärderna för att göra Gullmarsplan tryggare.

– Det finns ingen som använder den här trappan mer än som ­urinoar, säger han och rynkar på näsan.

Det är högt tryck på Gullmarsplan. Med 45 000 passerande människor varje dag kan friktion lätt uppstå, särskilt eftersom området inte är byggt för så pass många människor, menar Peter Eneman, som är ansvarig för projektet att trygga Gullmarsplan.

– Många människor upplever en hög grad av otrygghet här. Och det är inte främst de som bor här som är otrygga, utan snarare de som passerar, säger han.

Nu måste något göras, anser han och andra intressenter runt omkring torget.

I december förra året genomförde polisen, näringsidkare, stadsdelen, SL, trafikkontoret, bevakningsföretag med flera en trygghetsvandring för att hitta problemområden. Och nu har de gjort en åtgärdslista för vad som behöver göras.

Det är främst det övre buss­torget, stationen och Arenavägen – med tunneln mot Globen, som är polisens ”hot spots”. Våldsbrotten är många och i 84 procent av de fall där någon blivit misshandlad känner inte gärningsman och offer varandra – en följd av för många människor på för små utrymmen. I 80 procent av misshandelsfall är alkohol inblandad.

– Vi behöver fler poliser i rörelse, trygghetsvärdar på tågen och ordningsvakter på stationen, ­säger Peter Eneman.

På fredag- och lördagskvällar stannar tunnelbanetågen lite längre på stationen. Då går polisen en runda i tågen för att beslagta alkohol som folk dricker av.

ANNONS

– Det är en förebyggande åtgärd. Alkohol ger fler brott . Men vi skulle behöva trygghetsvärdar som åker med tågen mer frekvent, säger Peter Eneman.

Jourbutiken Seven eleven ligger ute vid torget och har öppet dygnet runt. Den har stora problem med snattare och misshandelsfall inne i butiken.

Fler poliser runt omkring torget är deras önskemål.

– Vi är den enda butiken som är öppen på natten utanför stationen. Det uppskattas om polisen och ordningsvakter kommer in och säger hej och kollar hur det är med oss. Det är ju till oss skiten dras, säger Mustafa Al Saraj, chef för butiken.

De som arbetar i butiken känner sig utsatta när stora ungdomsgäng eller missbrukare kommer in. Särskilt om det är lugnt i butiken just då, menar Al Saraj. Det kan bli våldsamt i samband med att människor snattar.

I höstas började polisen också vara mer synlig vid just Gullmarsplan. Peter Eneman kan inte säga om det har gett någon effekt, eftersom det är en långsiktig satsning. Men generellt blir det lugnare av mer närvaro, menar han.

Men det räcker inte. Andra saker på åtgärdslistan är bättre belysning, att taxistationen ska flyttas till en plats bakom kaféet på torget, tydlig skyltning med belysning för bussar och tunnelbane­linjer, utbildning av ordningsvakter och volontärer, bättre bemanning i spärrarna… Listan är lång.

Delar av åtgärderna ska vara klara inför sommaren. Sedan väntar nästa anhalt – att få plats med ytterligare tusentals människor när Arenabygget står färdigt hösten 2013.

Fakta

Farlig plats

Mellan september 2010 och augusti 2011 anmäldes 4 421 brott i Johanneshovsområdet.

50 procent av dem begicks vid Gullmarsplan och på Arena­vägen mot Globen.

1 132 brott skedde vid Gullmarsplan.

53 procent av dem var misshandelsfall och av vid 84 procent var gärningsmannen och offret okända för varandra.

Källa: Polisen