ANNONS

Polisen dröjde i tre dagar

Anders Ström är oroad över att polisen inte kom till gården. "Det här är vårt liv och vardag. Och sällskapen kommer ju komma tillbaka. Ska det vara så här nu?", säger han.
Anders Ström är oroad över att polisen inte kom till gården. "Det här är vårt liv och vardag. Och sällskapen kommer ju komma tillbaka. Ska det vara så här nu?", säger han.
När över hundra kringresande drog in på Bögs gård under Kristi himmelsfärdshelgen, ringde arrendatorn Anders Ström polisen.

Det tog tre dygn innan de agerade.

– Givetvis borde vi ha kommit, säger polischef Emil Andersson.
ANNONS

I tre dygn kunde ett sällskap med 100-talet irländska resande – pavees – härja fritt på Bögs gård. De vandaliserade, drog runt i gårdens byggnader, var inne i djurhagarna och trakasserade människor.

Anders Ström försökte först prata med camparna, men stämningen blev snabbt aggressiv och han kände sig hotad. I stället kunde han bara titta på när de körde sönder hans åkrar.

– Som lantbrukare är man utsatt. Jag har hela gården full med maskiner och djur som går ute, och jag har barn. Jag ville inte att de skulle irritera sig på mig personligen. Det är lätt att komma åt mig, konstaterar han.

Anders Ström ringde polisen direkt på fredagskvällen när sällskapet anlände. Och ringde och ringde. Ett par gånger lovade polisen att komma, men ingen dök upp. Besökare och vänner fick hjälpa honom att försöka mota bort inkräktarna från gården, köra bort dem från byggnader och betesmarker.

Anders Ström uppskattar att han kontaktade polisen minst fem gånger under helgen. Han ringde också 112 och anmälde pågående brott. Flera besökare utsattes för stenkastning och hot.

– Jag uppmanade alla att kontakta polisen och de borde ha tio, tolv anmälningar härifrån de dagarna, säger han.

På lördagskvällen när härjningarna var som värst åkte Anders Ström själv ner på stan och letade upp en polispatrull.

– Det satt tre poliser i bilen och de sade först att de inte kunde göra något eftersom det krävdes beslut av kronofogden. Jag förklarade att de när som helst kunde ingripa enligt ordningslagen eftersom det är ett naturreservat, men det trodde de inte på, säger Anders Ström.

Efter tjat fick han ändå med sig poliserna ut till gården. De körde förbi husvagnslägret utan att stanna och åkte sedan därifrån. Sedan syntes inga poliser till innan de kom tillsammans med bärgare vid lunchtid på måndagen.

ANNONS

Lokalpolisområdeschef Emil Andersson var i tjänst under Kristi himmelsfärdshelgen. Han säger att polisen arbetade med att få sällskapet vräkt och att patrullerna under tiden hade i uppdrag att hålla koll på läget.

– Jag vet att vi inventerade antalet patruller för att åka dit, men vi hade inte tillräckligt många, säger han.

Bemanningen var enligt polisen fullgod men en flera av Sollentunas poliser var bland annat inkommenderade till city för att bevaka festligheterna runt Eurovision. Hur många som var i tjänst i Sollentuna vill dock inte polisen uppge. Och för att söka upp de irländska sällskapen krävs i dag tre, fyra patruller, enligt lokalpolisområdeschefen. Polisen upplever att sällskapen har blivit avsevärt mer aggressiva de senaste åren.

– För ett par år sedan räckte det att vi åkte med en bil eller två, men det går inte längre. Det blir snabbt våldsamt och det vill vi undvika, säger Emil Andersson.

Han anser dock att polisen självklart borde ha ryckt ut för att skydda Bögs gård och de människor som befann sig där när läget eskalerade.

– Givetvis ska vi komma. Det är en konstig prioritering av ledningscentralen att inte åka på larmen, säger Emil Andersson.

Läs mer: Bondens maktlöshet upprör många

Läs mer: Lantbrukare maktlös när resande härjade

Fakta

Detta hände på Bögs gård

Stenkastning på bilar.

Förbipasserande trakasserades – en kvinna blev hotad med en avslagen flaska.

Ungdomsgäng gjorde intrång i byggnader på gården.

Intrång i hagar med djur.

Försök till stöld av djur.

Allmän nedskräpning både i och omkring lägret.

Åkermark blev förstörd av olika fordon.

Gröda avsedd för höskörd blev helt förstörd.

Nysått spannmål förstört med fordon.

Helt förstörd hövall.

Källa: Anders Ström
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.