ANNONS

Polisen efterlyser tips om inbrotten

Poliserna Erik Åkerlund och Patrik Sverin pratar med Botkyrkabor och hoppas på tips.
Poliserna Erik Åkerlund och Patrik Sverin pratar med Botkyrkabor och hoppas på tips.
En inbrottsvåg har svept över Botkyrka under sommaren.

I juli drabbades mer än dubbelt så många av inbrott jämfört med juli förra året. Flest inbrott har skett i lägenheter.
ANNONS

– Vi kommer att ha yttre personal som jobbar aktivt med just inbrottsproblematiken. Under förra veckan var de ute och pratade med invånare i drabbade områden för att skapa trygghet och försöka få in mer tips, säger Erik Åkerlund, chef för lokalpolisområde Botkyrka.

Att det är mycket inbrott under semesterveckorna är kanske väntat. Men i år har det ökat rejält och det som sticker ut mest i statistiken är hur många fler inbrott i lägenheter det har varit under juli i år jämfört med förra året.

– Under juli förra året hade vi bara två inbrott i lägenheter på hela månaden, men i år har det varit 23 stycken, säger Erik Åkerlund.

Totalt anmäldes 37 fullbordade inbrott i Botkyrka i juli. Samtidigt minskade antalet inbrott i villor och radhus något jämfört med förra året.

– Vanligtvis är villor mer drabbade, men i villaområden är grannsamverkan mer utbredd och det kan vara en anledning till att tjuvarna satsar på lägenheter i stället, säger Erik Åkerlund.

Botkyrkapolisen har därför fokuserat enbart på lägenhetsinbrott. De var ute under hela förra veckan, främst i norra Botkyrka där flest har drabbats under sommaren. Ytterligare en specialenhet på Södertörnspolisen arbetar ­specifikt med inbrotten på Södertörn.

Något som har blivit vanligare i Botkyrka, och som även är en trend i resten av landet, är att inbrottstjuvarna använder sig av låsslungor, det vill säga det verktyg som låssmeder använder för att låsa upp en dörr genom att ta sig in via brevinkastet och låsa upp inifrån.

– Vi har flera gånger sett att det inte har varit några brytmärken eller skador på dörren, så vi misstänker att de har använt låsslungor, säger Erik Åkerlund.

För att skydda sin lägenhet mot den här typen av inbrott kan man till exempel montera en kåpa över ­låset på insidan av dörren.

ANNONS

Ett annat tips är att byta ut sitt gamla brevinkast till en säkerhetsbrevlåda.

Tidigare somrar har polisen misstänkt att det har varit ligor som stått för en stor del av inbrotten i Botkyrka, men i sommar pekar ingenting på att det är en särskild liga som ligger bakom ökningen.

– Det är troligare att det är lokala förmågor, eftersom inbrotten har varit utspridda över stora områden och under en längre tid. Ligorna brukar fokusera på ett litet område och göra många inbrott under ett dygn, säger Patrik Sverin, ­biträdande lokalpolischef i Botkyrka.

Inbrotten har varit utspridda över stora områden.patrik sverin, polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.