ANNONS

Polisen om rånen mot Elgiganten i Arninge

En helikopter användes i jakten på rånarna.
En helikopter användes i jakten på rånarna.
I fredags blev Elgiganten i Arninge utsatt för ett rån. Det är det andra rånet på kort tid, men polisen väntar fortfarande på den tekniska utredningen från det första rånet.
– Eftersom vi inte har någon person frihetsberövad så blir det nedprioriterat, säger förundersökningsledare Magnus Berntsen.
ANNONS

I fredags kväll klev tre maskerade rånare in på Elgiganten i Arninge och hotade personalen med pistol och kofot. De fick med sig elektronikvaror och flydde iväg i en stulen silverfärgad bil som senare hittades i Arninge industriområde.

– Vi har ingenting nytt att säga om utredningen i nuläget, säger Magnus Berntsen, förundersökningsledare på polisen i Täby.

”Hade vi haft en person häktad hade de varit tvungna att få fram de tekniska resultaten fortare ”

Polisen väntar nu på den tekniska utredningen. Förra året körde en hjullastare in i butiken för att komma åt stöldgods, och i slutet av augusti i år rånades butiken av tre gärningsmän som flydde i en bil. Även i det rånet väntar man på den tekniska undersökningen.

– Det ska gå hyggligt fort att få svaren, men eftersom vi inte har någon person frihetsberövad så blir den tekniska utredningen nedprioriterad. Hade vi haft en person häktad hade de varit tvungna att få fram tekniska resultaten fortare.

Varför tror du att just den här butiken blir rånad flera gånger?

– Det är jättesvårt att säga. Det kan vara en slump eller så är det så att butiken har mycket dyra varor som gör den attraktiv för rånare, säger Magnus Berntsen.

Hur mår personalen?

– Det är väldigt traumatisk att bli hotad, och det är någonting företagets säkerhetsavdelning måste ta hand om. Men det är klart att det måste kännas svårt att jobba i butik när sådant här händer.

ANNONS

Går det att skydda sig mot rån?

– Det finns olika tekniska system. Man kan ställa ut fejk-varor och ha de riktiga varorna på ett oåtkomligt lager, så har flera banker gjort med sina kontanter exempelvis.

Helikopter användes i jakten

I jakten på rånarna i fredags användes en helikopter men det ledde inte till att rånarna kunde gripas. Magnus Berntsen säger att trots att man har en helikopter i luften kan tung trafik, som var fallet i fredags, försvåra jakten.

– Är det mycket bilar ute är det svårt att hitta just deras bil, även om man får ut en helikopter snabbt. Det känner naturligtvis rånarna till och anpassar sig efter det.

Hur fort kan ni få upp en helikopter i luften?

– Våra helikoptrar står på Arlanda och har vi en startklar när larmet kommer går det fort. De har en maxhastighet på ungefär 275 km/h.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.