ANNONS

Polisen om elpistolerna: ”Odelat positivt”

Krister Drakeklint är också en av Södermalms cykelpoliser.
Krister Drakeklint är också en av Södermalms cykelpoliser.
I måndags blev det klart att poliser på Södermalm får använda sig av elpistoler, som Mitt i rapporterat om. Det hela ingår i ett projekt där 400 poliser får prova att använda elpistol under två år.
– Vi tycker att det är odelat positivt, säger inspektör Krister Drakeklint från Södermalmspolisen.
ANNONS

Det råder delade meningar om huruvida polisen bör använda elpistoler i Sverige. Men nu har Polismyndigheten beslutat att 800 poliser kommer att ingå i ett omfattande test under 2018 och 2019. 400 kommer att utrustats med vapnet och 400 kommer ingå i en referensgrupp.

En av de polisområden som kommer att få tillgång till elpistolerna är Södermalm.

– Vi tycker att det är odelat positivt att vi får tillgång till den här resursen. Grundtesen är att elpistolerna ska minska polisens skjutningar, och därmed minska antalet döda och skadade, säger Krister Drakeklint, inspektör på Södermalmspolisen.

Kan innebära vissa problem

Han säger samtidigt att det funnits farhågor om elpistolen från bland annat Etiska rådet där man menar elpistolen blir ytterligare ett vapen för poliser att ta ställning till i en pressad situation.

–Vi har redan batong, pepparspray, pistol och händerna att tillgå. Man har då resonerat att man i en pressad situation tar längre tid på sig att fatta beslut om vilket vapen man ska använda, nu när man också har en elpistol. Men för egen del ser jag inte elpistolen som ett bekymmer utan snarare som ett mer precist och proportionerligt val.

Ska användas i frysta lägen

Krister Drakeklint säger att det framförallt är i frysta lägen som elpistolen kan komma till användning.

– Om en gärningsman har en kniv som han inte släpper, men heller inte går till attack med kan det vara läge att använda elpistol. Då är det farligt att gå in med batong. Det är heller inte sällan man träffar på aggressiva människor i krogmiljö, då är det inte så lyckat att använda pistol.

Norrmalms polisområde ingår också i testet, men som en referensgrupp utan elpistol. På så vis kan man jämföra de två grupperna för att se om det blivit någon skillnad.

Behövs det undersökas, har det inte gjorts forskning om elpistoler i andra länder?

ANNONS

– Det är svårt att jämföra eftersom andra länder har andra lagstiftningar. I England och Wales har man inga skjutvapen alls, och i Finland och USA ser lagstiftningen kring vapen annorlunda ut. Därför behöver man undersöka hur poliser ska använda elpistolen i Sverige, säger Krister Drakeklint.

Tanken är att ni kommer använda elpistolerna skarpt ute i fält, finns det några faror med elpistoler?

– Det finns ingen konkluderande forskning, men det finns dödsfall i samband med elchockvapen, men det är en försvinnande liten andel. Då handlar det oftast om att personen har lidit av hjärtfel eller liknande, det är betydligt fler som dör av pistoler.

Krister Drakeklint ute i yttre tjänst i egenskap som cykelpolis.

Södermalmspolisen har tidigare varit med i andra pilotprojekt, som bland annat DNA-spray och cyklande poliser, är ni särskilt pigga på att prova nya grejer? 

– Det är roligt att vi får det förtroendet. Vårt motto är att hela tiden utvecklas och vill alltid hitta nya lösningar på problem och det är roligt att fler delar den bilden av oss.