Polisen varnar för falska insamlingar

Enligt polisen har en del insamlare upplevts som hotfulla.
Enligt polisen har en del insamlare upplevts som hotfulla.
De säger att de är dövstumma och ber om pengar. Men i stället misstänker polisen att de är bedragare. Nu varnar polisen för insamlingarna.

De senaste veckorna har polisen fått in flera anmälningar om falska insamlingar till dövstumma i Danderyd, Täby, Österåker och Vallentuna.

Enligt polisen, som varnar för insamlingarna, sker dessa ofta vid centrum, ofta i anslutning till bankomater.

– På vår regionledningscentral säger de att de får in en handfull anmälningar om det här från hela länet, varje dag, säger Kjell Lindgren, pressansvarig på Stockholmspolisen.

– Men folk börjar få upp ögonen för det så de skänker mindre pengar nu.

Insamlarna vill att man skänker kontanter, och begär också ofta att man skriver på någon form av dokument och lämnar personuppgifter, adress och andra uppgifter.

”Aggressiva och otrevliga”

Enligt polisen har det hänt att insamlarna uppträtt aggressivt och otrevligt när de inte fått pengar. Vid andra tillfällen har de uppträtt i grupp och ställt sig runt den som de vill ha en donation av, vilket upplevts som obehagligt.

– Men oftast har de försvunnit när vi kommer. Det finns bara ett fåtal exempel gripanden, säger Kjell Lindgren.

– Dessutom är det inte förbjudet att hålla fram en lapp och be om pengar.

Polisen rekommenderar de som vill skänka pengar att göra det till etablerade välgörenhetsorganisationer, exempelvis organisationer med 90-konto (sjusiffriga bank– eller plusgirokonto som inleds med 90).

Anmälningar om falska insamlare har skett i Täby kyrkby, Arninge och Åkersberga centrum.