Polisen får avgöra om böneutrop stör

Polisen ska avgöra frågan om böne­utrop från Fittja moské. Det beskedet ger de ledande politikerna i Botkyrka nu.

– Vi är glada, säger Sinan Baysal från Islamiska kultur­föreningen.

Den 21 februari beslutar kommunfullmäktige att det blir polisen som får hantera frågan om böneutrop från minareten i Fittja. Då ska Islamiska kulturföreningen skicka in en ansökan om att ha utrop en gång i veckan, vid fredagsbönen.

– Vi är glada för politikernas beslut. Det här är ett önskemål från medlemmarna i församlingen, säger Sinan Baysal från Islamiska kulturföreningen i Fittja.

Polisen vill inte uttala sig om just det här fallet, men generellt tar man hänsyn till om det påverkar trafiken, stör den allmänna ordningen eller hotar invånarnas säkerhet när man utfärdar sina tillstånd.

Sedan 1994 har detalj­planen för området förbjudit böne­utrop. Men det får inte en detaljplan göra och därför måste förbudet nu rivas upp.

Kommunens nya beslut måste ha stöd i lagen, säger kommunalrådet Jens Sjöström (S), som inte tycker att politikerna duckar från frågan om det är bra eller dåligt med böneutrop genom det här beskedet.

– Jag har förståelse för att en del kan tolka det så, men vi får inte upprepa felet från 1994. Besluten måste tas på rätt ställe och vi måste veta vad som händer om någon överklagar, säger han.

– Vi har sagt att vi ska vara en interkulturell kommun. Alla religioner ska ha samma förutsättning att finnas i närmiljön.

Helt slipper inte kommunen ifrån ansvar. Polisen begär alltid in ett yttrande från kommunen innan de utfärdar tillstånd.

Och skulle någon sedan känna sig störd av utropen kan man anmäla det till kommunens miljö- och hälsoförvaltning. Då är det ljudet som utreds – inte innehållet.

Under hösten har man haft dialogmöten om religionens plats i kommunen. Lärdomen därifrån är enligt Jens Sjöström framför allt att fortsätta diskutera frågan. Återkommande diskussioner planeras.

Vad säger du till dem som är oroliga för att religionen ska ta för stor plats i kommunen?

– Vi måste ha respekt för dem som är icketroende. Alla religioner har samma rättigheter och alla har rätt att stå utanför. Religionen syns redan i dag, det här handlar inte om någon revolution.

På Islamiska kulturföreningen avvaktar man vad polisen har att säga.

– Moskén ligger avskilt och ljudet ska bara höras i närheten. Det kommer inte att störa, ljudet kommer att regleras av polisen, säger Sinan Baysal.