Polisen får inte stopp på svarttaxiförare

En man dömdes nyligen för att ha kört svarttaxi från Medborgarplatsen.

Men Södermalmspolisen tycker det är svårt att få bort förarna eftersom böterna är så låga.

En 31-årig man har dömts till böter för att han har kört svarttaxi från Medborgarplatsen. Enligt passagerarna skulle de betala 500 kronor för att bli skjutsade till Sigtuna och Upplands Väsby. Innan de satte sig i bilen hade de frågat runt bland svarttaxiförarna vid Medborgarplatsen för att höra vem som hade lägsta priset.

31-åringen åtalades för ytterligare en svarttaxikörning från Medborgarplatsen, men friades. Han är tidigare dömd för ett fall av otillåten taxitrafik.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat satsade Södermalmspolisens poliskontor på Medborgarplatsen år 2010 hårt på att få bort svarttaxiförarna från området efter att flera personer hade utsatts för brott när de åkte svarttaxi.

– Det är farligt att åka svarttaxi. Det är inga dunungar som kör de här bilarna, många är brottsbelastade, framförallt för våldsbrott. Många saknar också körkort och kör i jättedåliga bilar, sa Cajsa Velden, dåvarande chef för poliskontoret på Medborgarplatsen till Lokaltidningen Mitt i.

2010 hade polisen identifierat 23 förare som kontinuerligt återkom hit, och jobbade hårt på att störa dem. Men att få bort verksamheten verkar vara svårt.

– Det är nog fortfarande lika illa tyvärr, säger Robert Kindroth, gruppchef för poliskontoret på Medborgarplatsen.

Orsakerna är flera. För att någon ska dömas för yrkesmässig taxitrafik krävs att personen blivit dömd för tre fall av otillåten taxitrafik. Men polisen tycker också att straffen är för milda.

– Det här är svårjobbat eftersom böterna är så låga att ingen blir avskräckt av dem, säger Robert Kindroth.

Enligt Stockholmstingsrätt börjar man på en lägsta nivå på 30 dagsböter, men det kan även bli fler om brottet upprepats. Vad summan slutar på beror på den dömdes inkomst. Som exempel nämner de en person som dömdes för första gången och fick böta 2 000 kronor.

Att upptäcka vilka som kör svarttaxi är enligt Robert Kindroth inga problem.

– De springer fram och raggar ganska friskt på Götgatan och Folkungagatan. Det pågår framför näsan på oss på helgnätter, men vi prioriterar dem som blir misshandlade, säger han.