ANNONS

Polisen får kameraövervaka i Rinkeby och Tensta

Här ska kamerorna bevaka Rinkeby och Tensta centrum.
Här ska kamerorna bevaka Rinkeby och Tensta centrum.
Polisen får använda kameraövervakning dygnet runt i Rinkeby och Tensta. Det slog kammarrätten fast idag.

– Det känns som en seger för alla som jobbar med trygghet, säger Jörgen Ohlsson, kanslichef för polisen i Järva.
ANNONS

Fyra kameror i Rinkeby centrum och fyra vid Tenstaplan och Tensta­gången. Det är de platser som Västerortspolisen bedömer som särskilt brottsutsatta och där kommer polisen nu kameraövervaka dygnet runt.

Länsstyrelsen i Stockholms län gav Polismyndigheten tillstånd till kameraövervakning. Datainspektionen överklagade besluten till förvaltningsrätten, som kom fram till att kameraövervakning inte fick ske. Polismyndigheten överklagade besluten till Kammarrätten i Stockholm som nu gör en motsatt bedömning.

– Det kommer at hjälpa oss att lättare hålla ordning, lösa fler brott och stävja brottsutvecklingen i området. Det blir är ytterligare ett verktyg för att effektivisera oss, säger Jörgen Ohlsson.

Kammarrätten bedömer att den mycket allvarliga och omfattande våldsbrottslighet som förekommer vid Rinkeby centrum samt Tenstaplan och Tenstagången i Stockholm gör att övervakningsintresset väger över det starka integritetsintresse som gäller i områdena.

– Vid bedömningen har särskilt beaktats den brottslighet som riktar sig mot samhället och dess företrädare, som polis och räddningstjänst, och att det är ett mycket angeläget samhällsintresse att komma tillrätta med denna brottslighet, säger kammarrättsrådet Erika Odung. Med hänsyn till det betydande integritetsintresse som berörs har också beaktats att kameraövervakningen begränsas till en tvåårig prövotid.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.