Polisen fick nej till kameror i Tensta

Det vore alltför integritetskränkande att ha kameraövervakning på tio platser i Järvaområdet.

Det tycker förvaltningsrätten som nu har nekat polisen ett sådant tillstånd.

I december gav läns­styrelsen polisen tillstånd för övervakning med tio kameror.

Det rör sig om fyra kameror i Rinkeby centrum,­ fyra vid Tenstaplan och Tensta­gången samt två stycken vid Spånga station. Västerortspolisen bedömer att dessa platser är särskilt brottsutsatta.

Länsstyrelsen höll med och beviljade tillstånd för inspelning dygnet runt. Men Datainspektionen överklagade beslutet och fick rätt i förvaltningsrätten i Stockholm.

I sin utredning tog polisen­ upp att 260 våldsbrott under­ en treårsperiod har begåtts utomhus i det område som skulle över­vakas i Tensta.

För området i Rinkeby var motsvarande antal 340 våldsbrott.

Under samma period begicks 69 våldsbrott utomhus i området kring Spånga station. Dessutom finns en social oro i Södra Järva och exempelvis poliser och byggarbetare har blivit utsatta för stenkastning.

Men förvaltningsrätten saknar tydliga bevis för att problemen på dessa platser är mycket värre än på andra. Det kan finnas andra mindre integritetskränkande­ metoder för att få bukt med brottsligheten, resonerar rätten.

Sedan tidigare har polisen kameraövervakning vid Stureplan och Medborgarplatsen. Men där är kamerorna enbart påslagna på kvällar och nätter.

Martin Hemberg, jurist på Datainspektionen, är nöjd med domarna.

– Polisens utredning är inte tillräcklig för att motivera kameraövervakning dygnet runt. Det är gatumiljöer där folk rör sig varje­ dag. De måste gå på de vägarna­ och bli föremål för övervakning, säger han.

Västerorts polismästare Fredrik Bratt hade hoppats på kameror som ett komplement till det övriga arbetet.

– Det har varit många våldsbrott i de här områdena i form av skjutningar och rån. Det är ofta ungdomar inblandade. Kameraövervakning skulle kunna hjälpa­ oss att göra effektiva utredningar. Vi tror också att kamerorna­ i viss mån skulle vara brottsförebyggande, säger han.

Polisen analyserar om domarna ska överklagas. Folkpartiet i Spånga-Tensta stöder­ polisens linje.

– Det här skulle vara ytterligare­ ett hjälpmedel­ för att lagföra brottslingar. Många i området är rädda­ för att gå ut när det är mörkt. Någon måste tala för dem, säger Bengt Porseby,­ partiets gruppledare i stadsdelsnämnden.

I förra veckan drog partiet­ igång en namninsamling till stöd för att sätta upp kameror i Spånga och Tensta.

Många i ­området är rädda för att gå ut när det är mörkt.Bengt Porseby (FP)