Polisen: Flera datorbedrägerier mot äldre

Polisen Jan Berlin tar hjälp av volontärer för att förebygga brott.
Polisen Jan Berlin tar hjälp av volontärer för att förebygga brott.
Bedrägeribrotten blir allt fler. Tjuvarna siktar särskilt in sig mot äldre.
I Täby har flera äldre den senaste tiden blivit uppringda av bedragare som vill hjälpa till med virus i datorn.
– Då går man in snor pengar och för över till banker utomlands, berättar kommunpolis Jan Berlin.

Lokalpolisen i Täby har minst en gång i veckan volontärer ute i centrum som informerar om tjuvarnas knep. Även under julen fanns personal på plats för att prata med folk i Täby centrum, särskilt äldre vid bankomater och i affärer.

– Vi har också uniformerade poliser som går runt och informerar om att man inte lämnar handväskan i kundvagnen när man hämtar mjölk. Man ska inte göra det lätt för tjuvarna, säger Jan Berlin.

Det gäller särskilt att se upp för ficktjuvar och bedragare när du tar ut pengar i bankomat eller bank, varnar han.

En kvinna i 70-årsåldern som hade gjort ett bankärende blev upphunnen på väg till färdtjänstbilen av en man som sa att det hade skett ett ogiltigt uttag på hennes konto. Han som bankman behövde hennes kontokort för att rätt till det. Kvinna var trött och febrig och kanske inte tänkte helt klart när hon lämnade över bankkortet till den trevliga mannen med ärliga ögon, berättade hon för Mitt i efteråt.

Tjuven tömde kontot på allt hon hade – ett tresiffrigt belopp.

– Han måste ha haft näsa för vem han gick på. Jag var ett lämpligt offer den dagen, konstaterade kvinnan.

Kommunpolis Jan Berlin berättar om en annan äldre kvinnan som under julhelgen drabbades av ficktjuvar efter att ha växlat ett par tusen kronor på Forex i Täby. Han säger att någon troligen hade stått och spanat på lämpliga offer utanför.

– Hon hade inte märkt något alls. Det var en flink ficktjuv.

Jan Berlin betonar att våld mot äldre är ovanligt. Men bedrägeribrott, särskilt mot äldre, ökar. Han tycker man ska vara misstänksam om någon är för hjälpsam och vill särskilt varna för bedragare som ringer upp äldre och försöker att få tillgång till bankkonton.

– Det vi har sett på sista tiden är de här datorbedrägerierna mot äldre. En person som ringer upp och begär att få tillgång till din dator. Då går man in snor pengar och för över till banker utomlands.

Han uppger att det under december var 1-2 sådana fall per vecka. Flera har gått på bluffen om virus på datorn och råkat illa ut.

– Du ska absolut aldrig lämna ut något per telefon, varken kortuppgifter eller släppa in i datorn, understryker Jan Berlin.