Polisen förstärker sin närvaro i Vårberg

Anna Lindgren, ny kommunpolis i Skärholmen, på plats i Vårberg där man satsar extra mycket resurser.
Anna Lindgren, ny kommunpolis i Skärholmens stadsdel, på plats i Vårberg.
Från och med idag finns fler poliser på plats i Vårberg centrum. Skärholmspolisen förstärker sin närvaro under fyra veckor, för att öka tryggheten och kunna gripa fler narkotikalangare.
Dessutom ska fler fältassistenter vara där.

Kommunpolisen Anna Lindgren hinner knappt parkera bilen vid Vårberg centrum innan människor kommer fram till henne.

– Ska ni förstärka här? Vad bra, det behövs verkligen! säger en kvinna på väg ut ur gallerian och stannar till för en pratstund.

En centrumföretagare sluter också upp. Han berättar lite uppgivet om hur besvärligt det är att arbeta i en miljö där narkotikahandel pågår.

– De som säljer narkotika och begår andra brott förstör för oss handlare. Kunderna klagar och det blir otryggt för alla. Det behövs fler poliser på kvällar och helger, men inte bara det. Regeringen måste agera mer och straffen skärpas även om det är unga personer, säger företagaren som vill vara anonym.

Kommunpolisen Anna Lindgren är ny i Skärholmens stadsdel, och startar med att delta i den riktade insaten i Vårberg. 

Anna Lindgren lyssnar – och kan berätta att Skärholmspolisen nu ökar sin närvaro i Vårberg. I fyra veckor lägger polisen extra mycket resurser på att synas i och runt centrumet. Tanken är förstås att det ska göra området lugnare – men också att poliserna ska få mer tid att skapa  kontakter och relationer som förhoppningsvis finns kvar även efter de fyra veckorna.

– När vi syns mer ökar tryggheten, både för handlare och andra. Det gör det också lättare för människor att söka upp oss, och prata med oss. Vi blir mer tillgängliga för Vårbergsborna under de här veckorna, säger Anna Lindgren.

Charlotta Erlandsson, chef för Skärholmspolisen, kanslichef Roger Kämpe och kommunpolisen Anna Lindgren.

På Skärholmens poliskontor blir det en längre pratstund om satsningen. Där är även Charlotta Erlandsson, nybliven chef för Skärholmspolisen och kanslichefen Roger Kämpe på plats. De betonar att polisen inte bara ska synas. Extra resurser läggs också på att spana och utreda.

– När vi är fler på plats ökar möjligheten att upptäcka till exempel knarköverlåtelser. Då kan också fler personer lagföras, och det gör att den riktade insatsen får effekt även när den avslutats, säger Roger Kämpe.

Luttrade Vårbergsbor kanske tvivlar. Vårberg är ju redan ett prioriterat område för Skärholmspolisen. Redan i början av 2017 avgav polisen ett så kallat medborgarlöfte om att vara extra närvarande i Vårberg, vid sidan av Sätra och Liljeholmen centrum. Ändå har knarkhandeln fortsatt att vara ett problem och Stockholms stad sin stora trygghetsmätning för 2017 visade att 27 procent av invånarna är störda av den.

Anette Petersson, preventionssamordnare vid Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Men de fyra veckorna är en del av ett långsiktigt arbete. Det poängterar Anette Petersson, preventionssamordnare vid stadsdelsförvaltningen, som arbetar tätt ihop med polisen.

– Arbetet med att göra Vårberg tryggare pågår hela tiden, och nu förstärks det. Från stadsdelen bidrar vi genom att förstärka fältassistenternas närvaro. Dessutom räknar vi med att vi får många nya ärenden till socialtjänsten under de här veckorna, och laddar inför det, säger hon och tillägger:

– Att ordna trygghet i Vårberg är ingen quick fix. Det är en lång process som ingen klarar ensam. Därför är den samverkan vi har så viktig, både den vi har med polisen och den vi har med centrumägare och bostadsbolagen och andra aktörer i området.