Polisen fortsätter jaga bilmålvakter

Myndigheter har rätt ta bilar i beslag om ägaren har förfallna skulder till Kronofogden på dem som överstiger 5 000 kronor. Det krävs även att bilen står felparkerad. Bilden togs vid insatsen i Järva den 16 mars.
Myndigheter har rätt ta bilar i beslag om ägaren har förfallna skulder till Kronofogden på dem som överstiger 5 000 kronor. Det krävs även att bilen står felparkerad. Bilden togs vid insatsen i Järva den 16 mars.
22 bilar beslagtogs av polisen i Järva vid en insats i tisdags. Det här var den andra insatsen på kort tid mot så kallade bilmålvakter. Under de senaste månaderna har Järvapolisen omhändertagit 111 sådana bilar.

Vid en insats den 16 mars lät polisen och Kronofogden bärga bort 21 bilar i Järva. Alla misstänks tillhöra så kallade bilmålvakter, det vill säga personer som frivilligt tar på sig flera bilars skulder.

En knapp vecka senare, i tisdags, gjorde polisen en ny insats mot den här typen av bilar. Denna gång beslagtogs 22 fordon.

– Eftersom vi fick in så många bilar vid förra veckans insats så beslutade vi att göra en till, säger Per Undhammar, tillförordnad gruppchef vid Järva lokalpolisområde.

Polisen och Kronofogden har under de senaste fem månaderna tillsammans beslagtagit 118 bilar i Järva. 7 av bilarna har Kronofogden omhändertagit och då har det handlat om utmätningar på grund av skulder.

En sådan bil kan användas av en grupp livsstilskriminella som använder fordonet för att begå olika typer av brott. Dessa bilar används ofta till buskörning i området, enligt polisen.

När de försöker stoppa sådana bilar är det inte sällan som förarna försöker köra ifrån polisen. Dessa bilar bränns också upp i större utsträckning än andra, enligt polisen.

Det har på senare tid skett en kraftig minskning av bilbränderna i Rinkeby-Kista, vilket Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat.

– Jag tror att det finns ett samband mellan minskningen och vårt arbete mot bilmålvakter, säger Per Undhammar.

Att polisen omhändertagit många bilar genom insatserna tyder på att det finns många bilmålvakter i Järva.

– Vi har märkt av påtagliga effekter i området efter insatserna då antalet buskörande bilar av denna sort minskat. Resultatet visar att detta arbete ger positiv effekt i området och att vi bör fortsätta arbeta mot den problematiken.