Polisen fick in fyra hagelbössor

Polisen har fått in fyra hagelgevär och en pistol under amnestin.
Polisen har fått in fyra hagelgevär och en pistol under amnestin.
Vapenamnestin är igång. Polisen i Sollentuna har redan fått in en pistol och fyra hagelgevär.

Den första februari inleddes vapenamnestin i heal Sverige. Då har personer som saknar vapenlicens möjlighet att lämna in vapen till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav.

I Sollentuna polisområde är personalen redo. När de får in ett vapen ska personalen tryggt och snabbt få in det i ett vapenskåp.

– De som inte hade utbildning för att hantera vapen har fått det. Det är receptionens personal som hanterar alla vapen vi tar emot, säger Tina Erving som är gruppchef för receptionen i lokalpolisområde Sollentuna.

Så här långt har fem vapen kommit in. Först en pistol och under tisdagen fick de in fyra hagelgevär från Edsberg.

– De flesta som lämnar in vapen är anhöriga som hittat vapen på vinden. Personen som hade vapen från början är avliden och man vet kanske inte hur det har sett ut med licens, säger Tina.

Framförallt får polisen in vapen som har använts till jakt men det kommer även in vapen från andra sammanhang.

–  Pistolen vi fick in vet vi inte var den kommer ifrån.

Vare sig vapen kommer från kriminella kretsar eller inte är det bra att få in dem. Även om det handlar om jaktvapen som inte används kan fel personer komma över dem vid ett inbrott menar Tina.

Vill du lämna in ett vapen är det bra att tänka på att inte ha det synligt på på väg till polisen då andra människor kan skrämmas. Du bör också se till att det är oladdat.

– Men även om inlämnaren berättar att det är oladdat hanterar vi det som ett skarpt laddat vapen tills att vi kontrollerat det, för att vara på den säkra sidan.

Vapenamnestin pågår till 30 april.