Polisen går på alla fester

Studentfestsäsongen drar i gång nu och fram till och med sommaren ska 400-500 fester arrangeras. Polisen planerar att besöka samtliga.
Studentfestsäsongen drar i gång nu och fram till och med sommaren ska 400-500 fester arrangeras. Polisen planerar att besöka samtliga.
Drinkar, sena festnätter – och en och annan spya.

Nu startar festsäsongen för blivande studenter med party varje vardag fram till sommaren.

Polisen storsatsar för att stoppa fyllestöket – och kommer att besöka varenda skiva.

Ett lite annorlunda vårtecken är studentskivorna som drar i gång runt om i stan. Innan sommaren ska 400-500 fester ha gått av stapeln, vilket innebär att det är partaj så gott som varje vardagskväll fram till studenten.

Men det som är kul för ungdomarna blir gärna till polisens huvudvärk.

– Kombinationen alkohol och ungdomar är inte bra, säger Mats Eriksson, på Stockholmspolisen.

Polisen i innerstan har sedan november jobbat med hur man ska minska fyllebråket och stöket på vårens skivor för de blivande gymnasiestudenterna. Bland annat kommer polisen att besöka varenda tillställning.

– Vårt mål är att besöka festerna minst en gång per kväll. Se till att det inte spårar ur, säger Mats Eriksson.

Polisen har mycket att göra, eftersom många av Stockholmregionens fester sker här i innerstan. Men stöket har minskat, enligt polisen. Vändpunkten skedde år 2008 då de började ha ett extra fokus på just studentfester.

Anledningen var en intern rapport som visade att många våldsbrott skedde de vardagskvällar och nätter under vårterminen då studentfesterna ägde rum. För åtta år sedan rapporterades 86 våldsbrott i samband med festerna. År 2014 var det en tredjedel så många – 32 stycken.

Det förebyggande arbetet sker tillsammans med krogar och arrangörer av studentfester. Till exempel med en av de största festfixarna i stan, Skolfest, som ordnar runt 250 skivor i Stockholm varje år. Ali Taherian är vd och märker också en stor skillnad i dag jämfört med början av 2000-talet.

– Då var det betydligt stökigare. Nu är det en helt annan inställning och medvetenhet om alkohollagen, säger han.

Fakta

Polisens vapen mot studentstöket

Promillehalten låg i snitt på 0,64 när polisen tog andningsprov på 753 festande ungdomar år 2014.

Gränsen för rattfylla är 0,2.

För att minska fylleriet har polisen möten med arrangörer, krögare och studenter.

Varje studentskiva besöks av polisen.

Källa: Polisen