ANNONS

Polisen gav flyktingar en match

Polisen mötte ensamkommande flyktingbarn i årets viktigaste match på Järfällavallen.

– Vi vill visa att poliser är trevliga när man väl lär känna dem, säger Claes Lindelöf i FC Järfällas fotbollsplugg.
ANNONS

Varje vardagseftermiddag kommer ett 30-tal ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan till Järfällavallen för att spela fotboll. Bakom Järfällas fotbollsplugg som satsningen heter står tre ledare i FC Järfälla – och det långt ifrån bara om fotboll.

– Under processen har vi försökt tänka bredare och blandat in skola, brandkår och polis, så att de får lära sig mer om hur svenska samhället är uppbyggt, säger projektledaren Claes Lindelöf.

Tanken väcktes när han var på väg till träningen en dag och på radio hörde att det hade varit stenkastning mot räddningstjänsten i samband med en utryckning i Rinkeby

– Vi vill visa att det finns ett ansikte bakom uniformen, att poliser är trevliga när man väl lär känna dem, säger Claes Lindelöf.

Polisen i Järfälla nappade direkt, kom förbi på en träning för ett par månader sedan och informerade de ensamkommande flyktingbarnen, som är födda mellan 1999 och 2001, om sitt arbete.

Pojkarna var chockade: ”Får man ens prata med poliser om man ser dem på stan?”

– För oss är det ju självklart, men i deras hemländer är det tvärt om. Man får stryk om man närmar sig en polis, säger Claes Lindelöf.

Poliserna lovade att återkomma till Järfällavallen för att lira en fotbollsmatch. Den matchen – årets viktigaste – spelades i torsdags och slutade oavgjort 0-0, med ett spelmässigt övertag för flyktingpojkarna.

”Magiska poliser”, var en av kommentarerna efteråt på Fotbollspluggets facebooksida.

ANNONS

Sex poliser spelade matchen, en av dem är Frida Törnvall.

– Vi var ju inte lika många som barnen och behövde mixa lite för att överleva. De ville gärna vara i polisens lag. Man kände sig verkligen välkommen. Deras ansikten lyste av lycka när vi kom, säger hon.

En viktig del i Järfällapolisens arbete är att möta nyanlända ensamkommande flyktingpojkar och prata om polisens roll och om vad demokrati innebär.

Ofta sker mötet i skolan.

Att träffas på fotbollsplanen, där pojkarna har övertaget, är en fantastisk möjlighet, menar Frida Törnvall.

– Som vi ser det handlar det om kontakt, relation och integration. Om att avväpna och visa att polisen har ett annat uppdrag än att enbart agera repressivt. Ledarna i FC Järfälla gör ett fantastiskt t jobb som kör fotboll med de här pojkarna varje dag. Det ger en jättebra grund, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.