Polisen grep 242 för knarkbrott

Under två veckor pågick en narkotikainsats i hela Södertörn.

Totalt 242 ärenden registrerades – och många unga greps.

– Har vi fått en av alla dem att sluta med droger – då har vi gjort ett bra jobb, säger Magnus Åhgren, biträdande närpolischef i Huddinge.

Han var samordnings­ansvarig för insatsen Höstglöd i Södertörns polismästardistrikt. Insatsen var den första där polisen gjorde en länsövergripande satsning mot ungdomar och narkotikabrott och ägnade sig åt uppsökande verksamhet.

Syftet med insatsen var att belysa ett problem, och att få de ertappade ungdomarna att förändra sin livsstil. I Södertörn registrerades hela 242 ärenden, en siffra som inte överraskar Magnus Åhgren.

– Vi vet att det tyvärr är väldigt vanligt med cannabisbruk hos ungdomar, säger han.

I Södertörn var åtta polispatruller ute samtidigt. De rörde sig där de vet att de unga finns – vid centrum­anläggningar och kommunikationsknytpunkter.

Den yngste som greps är 14 år. De flesta var mellan 15 och 18.

– De leker med sin framtid. Har man tagit den där första jointen så har man passerat en gräns för vad som är lagligt tillåtet men också vad som är moraliskt tillåtet för sig själv, säger Magnus Åhgren.

Varg Gyllander vid Stockholmspolisen är ansvarig för länsinsatsen, som fortfarande pågår. Han menar att narkotika har blivit alltför accepterat.

– Vi jagar ju inte ungdomarna, utan vi vill att de ska få hjälp. De som vi nu hittade blev tagna till Maria ungdom. Jag är inte förvånad över att det är så många gripna eftersom det är en riktad insats. Men jag tycker det är oroväckande.

Fakta

1 327 brott i hela länet

Under totalt åtta veckor pågår projekt Höstglöd i Stockholms län.

Under projektets första fem veckor har 1 327 fall av narkotikabrott rapporterats, fördelat på 676 personer. Av dessa har 234 varit mellan 15 och 18 år.

Det innebär en 60-procentig ökning av rapporterade narkotikabrott jämfört med motsvarande tid förra året.

Källa: Polisen