ANNONS

Polisen griper allt fler drograttfulla

Polisen griper allt fler som kör bil efter att de har tagit droger.

De senaste åren har Östermalmspolisen aktivt arbetat för att stoppa påverkade förare.

– Det är levande dödsmaskiner som kör omkring, säger polisinspektör Stefan Lundh.
ANNONS

Torsdag morgon, klockan 06.00. Den första färjan från Åbo lägger till för dagen i Värtahamnen i Stockholm.

Bilarna rullar ut i långa led och möts av fem poliser – som kontrollerar om förarna är påverkade av alkohol eller narkotika.

Polisinspektör Stefan Lundh gör utandningsprov på flera förare.

– Det är ett stort problem att folk kör påverkade. Därför är det här ett viktigt jobb. Droger kan göra förarna omdömeslösa, de blir som dödsmaskiner som kör omkring, säger han.

Under 2011 omhändertogs minst 40 personer för drograttfylleri bara på Östermalm. Det är en ökning från 2010 då 34 personer greps. I hela city var det 466 som fastnade i polisens kontroller för drograttfylla för 2011 och 401 personer under 2010.

En typiskt exempel är mannen från Östermalm som stoppades i höstas av polisen, eftersom patrullen ansåg att han körde konstigt. Han visade tydliga tecken på att vara påverkad – och medgav själv att han hade tagit amfetamin, vilket ett blodprov även bekräftade.

Mannen, som tidigare dömts till skyddstillsyn för liknande brottslighet, tackade nej till erbjudande om vård – och polisen tror att han kommer att köra påverkad igen.

Nina Gual är distriktskoordinator vid polisen i city för projektet Invit, (Insats mot vaneförbrytare i trafiken.) Projektet började 2009 och är tänkt att öka polisens kännedom om vaneförbrytare i trafiken. Östermalmsmannen som körde med amfetamin i kroppen finns nu med på en lista över vaneförbrytare som bevakas av Invit i city.

– Om vi känner till att en person kör rattfull eller drogpåverkad ser vi till att bevaka den personen eller det område där bilen brukar användas. Poängen är att vi ska öka riskerna för de här förarna att bli upptäckta, säger Nina Gual.

ANNONS

Polisens gör regelbundna trafikkontroller varje vecka i city och kontrollerar ofta bilisterna från alla färjor som lägger till vid Stockholms hamnar. Kontrollerna genomförs på platser där man vet att många kör påverkade av alkohol eller droger – som runt nöjeskvarteren på Östermalm.

Men att upptäcka drogpåverkade förare kan vara svårt. Nyligen fick flera poliser i city genomgå en utbildning i hur man upptäcker att föraren är påverkad av droger.

– Till exempel kan man titta efter om personen har ett avvikande körsätt. Vid drograttfylleri kan det vara att man kör lite hetsigare och ryckigt, säger Nina Gual.

Polisen kollar även i vilket skick bilen är. Om den är skadad eller om det är väldigt stökigt i fordonet.

– Förarna kontrolleras. Vi vill se om det kanske redan finns ett dokumenterat missbruk. Tanken är att vi ska hjälpa de här människorna ur sitt missbruk och alla erbjuds alltid vård. Målet är att minska antalet olyckor, säger Nina Gual.

Polisen tror att ökningen av antalet drograttfyllor kan bero på att man de senaste åren har fokuserat allt mer på brottet.

Under 2012 har polisen som mål att stoppa minst 500 drograttfyllerister i city.

Polisen gör regelbundna kontroller av bilisternas nykterhet, både i city och vid de terminaler där färjor lägger till.

Fakta

Drograttfylleri

År Antal